Kontaktna sočiva sve dostupnije rešenje

NIŠ – Nošenje naočara za vid za mnoge ljude predstavlja veliki teret, ali zahvaljujući razvoju nauke ovaj problem se veoma jednostavno rešava nabavkom kontaktnih sočiva.

Profesor dr Dragan Veselinović, jedan od najiskusnijig hirurga prednjeg segmenta oka u Srbiji i jedan od oftamologa Specijalističke oftamološke ordinacije „Zona vida Veselinović“ kaže da je tehnološki napredak učinio da imamo sočiva koja su komforna, biokompatibilna, sa dobrim optičkim karakteristikama.

Profesor Veselinović takođe ističe da su prednosti kontaktnih sočiva u odnosu na naočare – brojne.

„Prednosti kontakntnih sočiva su šire vidno polje, ne postoji ograničenje vezano za okvir naočara, nema fenomena usitnjenih ili uveličanih likova posebno kod većih ametropija, nema zamagljivanja naočara pri promeni temperature i pacijent uvek gleda kroz optički centar“, kaže dr Veselinović.
Profesor Veselinović ističe da je pre nabavke kontaktnih sočiva, kao i pre nabavke naočara, potrebno da se uradi oftamološki pregled.

„Pregled za kontaknta sočiva podrazumeva anamnezu, refrakciju, biomikroskopski pregled, oftalmoskopiju, binokularni status i ispitivanje suznog filma“, naglašava dr Veselinović i dodaje da svi građani koji imaju probleme sa vidom ili žele da urade preventivni oftamološki pregled, mogu da nazovu Specijalističku oftamološku ordinaciju „Zona vida Veselinović“ i zakažu pregled.

Profesor Veselinović kaže da, u zavisnosti od materijala od koga su spravljena, kontaktna sočiva mogu da budu meka i tvrda.

„Meka kontaktna sočiva se lakše podnose i pacijenti se brže prilagođavaju na njih. Tvrda kotaktna sočiva rade se po meri pacijenta, ali je pacijentu potreban duži vremenski period da se navikne na ova sočiva. Njihova primena neophodna je kod nekih stanja kao što je keratokonus astigmatizam“, rekao je dr Veselinović.

Prema rečima dr Veselinovića, sa novim modnim trendovima u svetu sve je veći broj ljudi koji, iako nema potrebu za korekcijom vida, želi da promeni svoju boju očiju pomoću kontaktnih sočiva. Pored toga, meka kontaktna sočiva mogu biti i dioptrijska u boji.

Po režimu zamene, objašava dr Veselinović meka kontaktna sočiva mogu biti dnevna, mesečna, tromesečna i godišnja.

„Dnevna meka godišnja sočiva su odlično rešenje za sve one koji nose kontaktna sočiva, a žele najbolje za svoje oči. Za njih nisu potrebna sredstva za čuvanje i održavanje, pa se time skraćuje procedura stavljanja i skidanja sočiva i mogućnost infekcije. Pogodna su za sportiste, za poslovne ljude i one koji putuju, za one koji su skloni alergijama, kao iu slučaju kada je potrebna pauza u nošenju dotadašnjih kontaktnih sočiva“, objašnjava dr Veselinović.

Kako ističe dr Veselinović, svi oni koji se odluče za nošenje mekih kontaktnih sočiva treba da se pridržavaju uputstva proizvođača o režimu zamene.

„Duže nošenje kontaktnih sočiva od onog koje je propisano od strane proizvođača, može prouzrokovati infekciju oka i niz drugih neželjenih reakcija. Ne bi trebalo da se spava sa kontaktnim sočivima jer to dovodi do iritacije i crvenila. U slučaju da ste spavali sa sočivima, morate da ih izjutra skinete, ponovite postupak održavanja i tek nakon toga ih opet plasirate u oko“, kaže dr Veselinović.

Prema njegovim rečima u slučaju oboljevanja od konjuktivita moguće je nositi samo dnevna meka kontaktna sočiva preko koji se može primeniti terapija i koja se ujutro stavljaju, a uveče skidaju i bacaju.
(Kraj)Mia

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare