Vode u Nišu dovoljno za sve potrošače

Vode u Nišu dovoljno za sve potrošače
Podeli:

NIŠ – Strahovanja pojedinih Nišlija da će zbog dugog i sušnog leta početi da ponestaje voda u niškom vodovodu, potpuno su neopravdane.

Iz JKP „Naisus“poručuju da visoke temperature i malo padavina ne ugrožavaju vodosnabdevanje Niša i sela u njegovoj okolini.

Portparol JKP „Naisus“ Zoran Ignjatović da je izdašnost izvorišta sa kojih se Niš snabdeva vodom mala, ali da vode ima dovoljno za sve potrošače.

„U vodosnabdevanje je od pre mesec dana uključeno i izvorište Medijana, što je uobičajeno za ovo doba godine kada je izdašnost ostalih šest izvorišta najmanja. Medijana obezbeđuje 550 litara vode u sekundi, a to je skoro polovina ukupnih potreba grada“, izjavio je Ignjatović.

Prema njegovim rečima prosečna potrošnja vode na području koje pokriva niški vodovod je 1.280 litara u sekundi, ali tokom leta raste na 1.500 litara u sekundi.

„Kao i prethodnih leta i ovog leta imamo neracionalnu potrošnju u prigradskim naseljima i na seoskom području, pošto stanovištvo pijaću vodu koristi za zalivanje bašti i travnjaka. Ovaj problem postoji jer nema normirane potrošnje vode“, ističe Ignjatović.

Grad Niš se vodom snabdeva sa tri odvojena vodovodna sistema – „Medijana“, „Studena“ i „Ljuberađa“, a jedan broj sela na niškom području vodom se snabdeva iz takozvanog Moravskog vodovoda.
(Kraj)Mia


Podeli: