EPILOG TUČE U OSNOVNOJ ŠKOLI "JOSIF KOSTIĆ"

Učenicima ukori, majci pretučenog dečaka škola preti tužbama

LESKOVAC – Devojčici koja je pretukla učenika pre nekoliko dana u OŠ „Josif Kostić“, ali i samom dečaku, izrečene su vaspitne mere, dok će protiv majke dečaka Aleksandre Dimitrijević škola, kao i par nastavnika i psiholog, podneti tužbe „zbog iznošenja neistina u medijima“ u vezi ovog slučaja.

Ovo su zaključci sastanka Tima za bezbednost škole kome je prisustvovao novinar Jugmedie.

ilija djordjevic„Oba učenika su imali primerno vladanje i ovo je jednokratni incident jer do sada nije bilo konflikta među njima. O čitavom događaju ćemo obavestiti i Centra za socijalni rad jer je majka obavestila medije o svemu, a mi smatramo da ovakav gest nije u interesu dece i smirivanju situacije, već je u pitanju njen senzacionalizam i želja za medijskom pažnjom“ kaže direktor škole Ilija Đorđević.

„Majka laže da smo hteli da zataškamo slučaj“

Jugmedii je na ovom sastanku potvrđeno da je dečak zadobio povrede oka i gornje usne, ali nastavnici tvrde da učenik nije imao krvavu duksericu kako to navodi majka.

Drugi incident u školi
Pre mesec dana desilo se da u dvorište „Josifa Kostića“ upadne grupa od 12 učenica OŠ „Vasa Pelagić“ kako bi se fizički obračunale sa jednom devojčicom koja pohađa ovu obrazovnu ustanovu.
„Odmah je reagovao školski policajac, na licu mesta je reagovala i interventna policija, tako da se na sreću sve završilo samo na verbalnom nasilju. Naš Tim za bezbednost je od septembra do danas zasedao 12 puta i to u preventivnom smislu kako do nasilja ne bi ni došlo. Sa đacima veoma otvoreno pričamo o nasilju i njega skoro da nema u školi“, kaže direktor Ilija Đorđević.

“Takođe, odgovorno tvrdim, da niko od nas tu gospođu nije uveravao da laže i priča kako joj je dete palo niz stepenice. Sve vreme smo pokušavali da je smirimo, pa čak i njen sin koji joj je govorio da je on dobro, ali ga ona uporno nije slušala već je pretila devojčici i na kraju je i pljunula. Nisam znala da li će na nju nasrnuti u jednom trenutku pa sam morala da je zaštitim rukama“, tvrdi psihološkinja škole Sunčica Nikolić.

O agresivnom ponašanju ponašanju majke svedoči i nastavnica nemačkog jezika Jasmina Bjeletić Ilić na čiji je čas upala majka pretučenog dečaka.

„Devojčica je u tom trenutku zaista nastupila agresivno ka majci dečaka koja je pokušala da razgovara sa njom, jeste pljunula sebi u bradu, što ne opravdavam, ali je zatim majka osula paljbu pretnji ka tom detetu. I nije tačno da sam je izbacila sa časa već je ona sama izašla. Situacija jeste bila napeta, ali su meni ruke bile vezane i to zakonom. Jedino što sam ja mogla je da uradim u tom trenutku je da upišem u dnevnik podatke o incidentu i neprimerenom ponašanju učenice na času“. tvrdi nastavnica.

Majka saznala za tuču pre nadležnih u školi

Na pitanje zašto niko iz škole nije obavestio majku o tome da joj je sin pretučen kažu da se „sve brzo dešavalo i da je nastavni kadar radio sve po protokolu Tima za bezbednost kako bi smirio situaciju i ispitao sve činjenice“.

„Incident se desio u 9:20, a drugarica učenika je pozvala Aleksandru Dimitrijević u 9:32 minuta. Ja sam od majke saznala šta se dešava u 9:40 jer je već tada stigla u šklolu. Naš je cilj bio da smirimo situaciju, a ona je svojim ponašanjem još više ugrozila“, ističe psihološkinja.

U tom trenutku školski policajac nije boravio u školi jer je bio na terenu.

„On pokriva dve škole“ kaže direktor Ilija Đorđević.

Zloupotreba deteta i po nacionalnoj osnovi?

U školi tvrde da niko nije vređao ovog učenika po nacionalnoj osnovi niti je bio diskrimisan jer niko nije ni znao da mu je majka Romkinja.

„Pune 4 godine sam mu bila učiteljica. Ni sama to nisam znala. Nije kasnije ni razredni starešina, a nisu ni deca. Za tu priču smo čuli tek u medijima i to od strane njegove majke“, naglašava učiteljica pretučenog dečaka koja je zahtevala da joj se ne obelodanjuje ime.

Pretučeni dečak još uvek odbija da pohađa nastavu u ovoj školi a, kako tvrde prosvetari, Tim za bezbednost je u međuvremenu upoznat sa merama zaštite učenice. Te mere su psiholog i direktor dogovorili sa njenim ocem i preduzete mere se već sprovode.

(Kraj) dum

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

6 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komšija
20.11.2015. 18:14

Igračka plačka

Tresla se gora, rodio se mis
21.11.2015. 20:17

Payi, cetiri godine ucis dete svakodnevno, druze se deca sa tim detetom svakodnevno i ne znaju da je rom. Pa obaveya je cuteljice da zna sa kakvom decom ima posla i da poznaje roditelje, valjda se roditeljski sastanci odrzavaju (bar je tako bilo kad sam ja isao u skolu). Ej i oni se jos dice time sto ne poznaju dete i roditelje tog deteta. Takodje sam cuo da je ta devojcica vec isterivana iz jedne skole – o kakvom onda primernom vladanju pricamo???

Šef samnom
21.11.2015. 22:49

Ko to behu Romi? Pripadnici emancipovane, obrazovane i prosvećene nacionalne manjine, koja je proteklih godina iskorenila po mnogo čemu inferiorne Cigane? Učiniše to na potpuno civilizovan način, bez nasilja i etničkog čišćenja.

Prosvetni radnik
21.11.2015. 22:45

Pa da, sve sami stručnjaci. Sva prava su dali roditeljima i deci, a nas prosvetne radnike ne samo što psihički maltretiraju, nego će još malo i fizički.

samo bahato
23.11.2015. 09:11

Dečak pretučen i kažnjen isto kao i devojčica koja ga je pretukla?Šta je s’mozgom direktora?!

Ohoho
25.11.2015. 20:31

Iso sam u Josif Kostic. Kakva ekipa, od psihologa do direktora, uvek su stitili decu iz dobrostojecih porodica, a za sve krivili drugu decu. Po kojoj to logici kaznite decaka koji je bio napadnut? Kako vas nije sramota, imate li obraza?