Rebalansom smanjen budžet za 173 miliona

LESKOVAC – Najnovijom Odlukom o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Leskovca za ovu godinu prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva planiraju se u visini 3 milijarde 498 hiljada dinara, saopšteno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Kako je objasnio načelnik Uprave za finansije  Dalibor Tričković, sredstva su umanjena za skoro 173 miliona dinara „iz više razloga“, a jedan od njih je i porez na zarade koji je za oko 20 miliona manji u odnosu na prvobitni plan.

„Takođe i prihodi budžeta grada po osnovu kamata su manji za 2 miliona kao posledica pada referentne kamatne stope i umanjenja tekućeg namenskog transfera ali i kapitalnog namenskog transfera za ukupno 80 miliona dinara“, kazao je Tričković.

On je naveo da su smanjeni i prihodi od prodaje dobara i usluga za 68 miliona dinara „usled kašnjenja u realizaciji projekta i nelikvidnosti javnog preduzeća „Dom““.

Ipak, ističe, određene kategorije beleže rast.

„Porez na prihod od samostalne delatnosti je veći za 9 miliona dinara. Komunalna taksa za držanje motornih vozila za 4 miliona, a nenamenski transfer od Republike povećan je za 40 miliona dinara, tako da ova povećanja prihoda kompenzuju prethodno pomenuta smanjenja“, naglasio je Tričković.

I rashodi koregovani

On je dodao da je vršena i korekcija određenih rashoda, te su kod gradonačelnika i gradskih većnika smanjeni za miliona a u organima uprave za 13,5 miliona dinara.

„A rashodi Direkcije za urbanizam i izgradnju se planiraju u visini od 905 miliona. Pozitivna stvar u poredeljenju ovih sredstava je u tome da su za celokupni iznos raspisane javne nabavke i sklopljeni ugovori, tako da i u narednoj godini mogu nesmetano da se realizuju projekti započeti u ovoj godini“, objasnio je Tričković.

Sa druge strane, Agenciji za lokalni ekonomski razvoj opredeljeno je 40 miliona dinara manje zbog, kako je rečeno, velikih ušteda po osnovu sprovedenih javnih nabavki ali i nerealizacije određenog broja investicija u ovoj godini.

Više para za atarske puteve i mesne zajednice

Ovom prilikom istaknuto je da je 22 miliona dinara više predviđeno za projekte komasacije, raščišćavanja is ređivanja atarskih puteva, a mesnim zajednicama je ovom odlukom opredeljeno još 10 miliona.

„Jer saveti mesnih zajednica u poslednje dve godine beleže značajnu aktivnost u realizaciji i rešavanju svojih lokalnih problema“, istakao je Tričković.

Takođe, kulturi je u ovom rebalansu opredeljeno 2 miliona više, predškolskom vaspitanju 3,1 miliona, a srednjem obrazovanju 4 miliona u odnosu na prethodni plan.

(Kraj) dum

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

9 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sakrili visak pa necemo dobiti sredstva
05.12.2015. 09:20

Ko se u vlasti razume u ovo što priča Dalibor?NIKO. Pa kako se proverava ispravnost ovoga što on servira njemu.NIKAKO!
Pogledajte šta su oni poslali u Beogradu, ispada da je samo 142 višak. U osmospratnicu je višak 300, u Komunalac 200, Vodovod je Šangaj, opštinska zgrada ima 50 vozača, kuvarica, čistačica i radnika obezbedjenja u višak.
U javni sektor ima 1000 višak.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/611568/VRUCA-DVA-MESECA-U-JAVNOM-SEKTORU-Ovde-ce-najvise-ljudi-izgubiti-drzavni-posao

Hamlet
05.12.2015. 09:45

Prostim rečnikom : Povećana nezaposlenost jer porez na zarade je direktan pokazatelj stope zaposlenosti. Ukoliko je porez na zarade manji za 20.000.000 to je katastrofa za Leskovac .
A to što je pokazan rast kod Poreza na prihod od samostalne delatnosti (9 miliona dinara) to je klasično otimanje para o privatnika jer nema drugih izvora.
Za novinare je najbitnije da pitaju kako to da je porez na zarade pao za ovoliki iznos i gde su nestale te zarade. SRAMOTA !

Dobar;lud;zbunjen
05.12.2015. 11:03
Odgovor za  Hamlet

Prihodi od samostalnih delatnosti uvecane za 9 miliona??? Kako?
Kaznjavanjem onih koji rade?
Bravo za vas !!!!
Cega se pametan stidi,budala se hvali.
Ili ste pospesili privredu pa cveta?
Nerazumem-zbunjen sam ili glup?
Ili ste vi previse pametni ?

Privatnik
05.12.2015. 16:06
Odgovor za  Hamlet

Ti nisi nikad radio kod privatnika, da jesi znao bi kakovoni izbegavaju da placaju porez,a mozda si i imao srece,tako da ovo sto ti tvrdis ne mora da znaci

udruzena opozicija
05.12.2015. 11:44

Molim hitan dogovor finansijskih stručnjaka opozicije oko ovakvog izveštaja načelnika.
-Šta tačno znači ovo sa šta se pohvaljuje kolko je to poražavajuće po sve nas?
Kako čujem grad krije VELIKE neizmirene obaveze.
Koliko je to para, kolika je to kamata, koliki je to gubitak, koliko je neizmireno od vanrednih sredstava jer se slikamo i gradimo a obaveye rastu
,
Da skratim: Sa koliki DUG ulazimo u 2016?

sami sebe jedu
05.12.2015. 15:17

Alo bre, grad je isto što i preduzeće. I ono posluje s dobitkom ili gubitkom. I ono ulazi pozitivno ili negativno, u zavisnosti od domaćinskog poslovanja. Nedomaćin uvodi u dubiozu grad ako ne smanjuje gubitak tj.ako dopušta da kamata prevazidje glavnicu usled neizmirenja obaveza. Kako čujem velike obaveze se vuku, okamaćene. Dajte spisak dugova novinarima

Gogi
05.12.2015. 16:08

Pa ako ti opozicija daje analizu sigurno ce da bude sve ovo sto si rekao,valjda treba da trazis objasnjenje od nekog nezavisnog strucnjaka ?

minus i plus
05.12.2015. 18:08
Odgovor za  Gogi

Nezavistan je plaćen, opozicija nije plaćena pa je nezavisnija.

Boris
05.12.2015. 20:12

Taman sam hteo da gradonačelniku predožim jednog stručnjaka da mu izbistri stvari oko budžeta, da ga više ne zavlače ovi bivši demokratski načelnici, kad čujem nešto i odustanem. A trebao sam.