ALARMANTNO Svako treće dete gojazno

ALARMANTNO Svako treće dete gojazno
Podeli:

Gojaznost kod dece je sve učestaliji problem savremenog društva koji je poslednjih decenija dostigao epidemijske razmere u svetu, zaključak je predavanja koje je u Leskovcu danas organizovao Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata.

Centar  već 11 godina sprovodi program „Čigotica“ o prevenciji i lečenju gojaznosti kod dece

Naročito treba imati u vidu da povećan indeks telesne mase kod dece značajno povećava rizik za raniji nastanak kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ortopedskih komplikacija, problema sa disanjem, spavanjem, ali i za pojavu depresivnih stanja“, kazala je primarijus doktor Snežana Lešović, načelnica Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata.

Zato je to problem koji zaslužuje pažnju široke javnosti i iziskuje potrebu za uključivanjem svih relevatnih faktora poput porodice, škole, države, u njegovo rešavanje, poručeno je.

Ono što je naročito značajno istaći je da je država prepoznala važnost ovakvog pristupa lečenju gojaznosti kod dece, pa Republički fond za zdravstveno osiguranje pokriva troškove tretmana koji su namenjeni mladima uzrasta od 12 do 18 godina“, podsetila je Mina Cvetanović pomoćnica gradonačelnika zadužena za zdravstvo.

Predavanju u Skupštinskoj Sali gradske kuće prisustvovao je veliki broj zdravstvenih radnika, ali i profesora i nastavnika iz leskovačkih škola.

Dragan Marinković


Podeli:
  1. Pre neki dan sam pročitao, da je premijer, kandidat za predsednika, u Beogradu otvorio rekonstruisan školski objekat,kome je dograđena fiskulturna sala, pa škola ubuduće neće morati da plaća zakup sale, za nastavu fizičkog vaspitanja, privatniku od 6 miliona dinara godišnje. U leskovačkim školama učenici nemaju ni pristojne lopte, u dovoljnom broju, za navedenu nastavu. Ali ko još za to mari….idemo krupnim koracima napred…..
    0    0
  2. boli djoka drzavu za gojaznu decu…sve ovo je sviranje djokici….
    0    0

Comments are closed.