Arsić: Medveđa sinonim mira i tolerancije

Arsić: Medveđa sinonim mira i tolerancije
Podeli:

Kao što smo to činili i ranije, posebnu pažnju usmerićemo na održavanje društvenih odnosa koji će obezbediti da Medveđa ostane sinonim za mir, toleranciju i kompromis, napredak i razvoj, izjavio je danas predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić prilikom proslave Dana ove višenacionalne opštine uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Ovaj dan, odnosno, 20. maj obeležava se u znak sećanja na formiranje Prve srpske divizije u Gajtanu sa Ristom Antunovićem komandatnom, posle čega je Gornja Jablanica oslobođena od okupatora u Drugom svetskom ratu.

Današnje slavlje započelo je svečanim puštanjem u rad fontane na centralnom trgu, a nastavljeno svečanom sednicim Skupštine opštine, na kojoj su uručene nagrade najboljim učenicima i sportistima i pohvale najzaslužnijim pojedincima i kolektivima, dok je Arsić kroz govor i desetominutni film predstavio rezultate jednogodišnjeg rada lokalnih vlasti.

Kao i ranije, počasni gost na svečanoj sednici bio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, a domaćine su uvažili i predsednici okolnih opština

Kao najvažnije uspehe on je naveo to što radi rudnik „Lece“, zatim: rekonstrukcija dela magistralnog puta Lebane-Medveđa, revitalazacija mahalskih puteva, izgradnja potpornih zidova u dužini od 150 metara, uređenje prostora i pristupnog puta ka glavnom rezervoaru vodovoda i vidiku te varošice, sređivaje fasada u centru Medveđe, prvi put posle pola veka, uređenje korita Jablanice, uređenje Jablaničke ulice, izgradnja trga sa fontanom, sređivanje industrijske zone, te podsticaj za poljoprivrednike.

Dodao je da je mnogo učinjeno i na poboljšanju kulturnih sadržaja i na infrastrukturi u mesnim zajednicama.

To je tek deo obavljenog posla. Koliko sutra, kreću radovi na kompletnoj rekonstrukciji Doma zdravlja, gde je završen tender u vrednosti od 41 milion dinara, a u ovoj godini nas očekuju i radovi na osnovnoj školi i dečjem vrtiću, finansirani preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima“, kazao je Arsić.

Posebno je apostrofirao problem nezaposlenosti, izražavajući uverenje da će on ubrzo početi da se rešava.

Poznato je da je na Ekonomskom savetu i Vladi Srbije prošla subvencija slovenačkog investitora za zapošljavanje 110 radnika u Drvoprerađivačkom centru, čiji početak radova očekujemo u bližoj budućnosti“, kazao je i dodao da se sve češće javljaju potencijalni investitori.

Govorio je i o razvoju turizma i s tim u vezi naveo da će ponuda biti uvećana uređenjem vodopoda u Petrilju, pristupnih staza do Mrkonjskog visa, a u planu su i radovi na rimskim rudnicima u Lecu i početak sređivanje Tularske banje.

Novčane nagrade za postignute rezultate u oblasti obrazovanja, , kulture, sporta, humanitarne aktivnosti i rada, u iznosima od 3.000 do 10.000 dinara, dobio je 21 pojedinac, pretežno učenici, a 17 pohvala dobili su pojedinci i kolektivi. U njihovo ime zahvalio se Nebojša Jakšić, direktor lokalnog košarkaškog kluba ,  predsednik opštine Lebane Zoran Ilić i Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra odbrane

Bitno je da svako od nas radi za sebe, za svoju porodicu, ali da nešto da i lokalnoj zajednici. Nadam se da će mladi ljudi ostati ovde da žive i rade, svi iz ovih krajeva idu i niko se ne vraća“, kazao je ovaj mladi čovek, koji je pročitao i deo iz ranije štampane monografije o običajima Srba i Alabanaca u tom kraju: Zemljače, ako si otišao iz zavičaja, zavrio razne škole i zanate, ako si na visokom položaju u državi, u nauci, u školi, univerzitetu, fabrici…, ne zaboravi ko te je prvi othranio i podigao, znoj svojih predaka, ako to zaboraviš – izgubio si smisao za pamćenje, izgubio si zavičaj

Posle zvaničnog dela goste je zabavljalo lokalno kulturno umetničko društvo.

Milica Ivanović


Podeli: