Austrijski “ Cumbtobel “ otvara 2018. godine fabriku u Nišu

Austrijski “ Cumbtobel “ otvara 2018. godine fabriku u Nišu
Podeli:

Austrijska kompanija „Cumtobel“ planira da 2018. godine u Nišu otvori fabriku površine 40.000 kvadratnih metara u čiju izgradnju će investirati 30 miliona evra, izjavio je danas gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

On je rekao da ta kompanija, koja je širom sveta poznata po proizvodnji rasvete i pratećih komponenti, planira da otvori fabriku površine 40.000 kvadratnih metara i da će to biti istorijski dogadjaj za Niš.

Bulatović je rekao da „Cumtobel“ takodje planira da u fabrici u Nišu uposli „značajan broj“ radnika, ali nije moga da precizira koliko će iz tačno biti.

„Za realiziju planiranog projerkta potrebno je oko 10 hektara zemljišta koje će Republika i grad obezbediti u jednoj od industrijskih zona u Nišu“, naglasio je Bulatović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Prema njegovim rečima predstavnici kompanije „Cumtobel“ su u proteklih godinu i nešto dana, šest puta posetili Niš, pri čemu ih je rukovodstvo grada upoznalo sa komparativnim prednostima i Niša i republike.

„Poseban akcenat u pregovorima bio je na industrijskog tradiciji, planovima za razvoj Naučno-tehnološkog parka i prednostima koje pre svega generiše Univerzitet u Nišu“, rekao je Bulatović.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Janković rekao je da se kompanija „Cumtobel“ razlikuje od drugih investitora jer planira da pored proizvodng pogona otvori i razvojni centar i uposli veliki broj visokokvalifikovanih radnika.

„To je razlog više da mladi stručnjaci ne odu iz ovog grada i zemlje. Oni će moći da svoje potencijale iskažu u toj fabrici“, kazao je Janković.

Dolazak austrijskog proizvodjača rasvetnih sistema u Niš najavio je pretodno danas premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da se radi o kompaniji koju svi zovu još i „Mercedes u svetu najnovijih tehnologija rasvete“.

Vučić je u pismu gradjani Niša kazao da je Vlada dugo i predano radila na dolasku „Cumtobela“

Niljana Ljubisavljević


Podeli: