„Avala 2016“ okupila policiju sedam zemalja

„Avala 2016“ okupila policiju sedam zemalja
Podeli:

VRANJE- Uz saradnju 14 pripadnika policije iz 7 zemalja u okruženju, u toku prethodnih deset dana na delu državne granice prema Republici Makedoniji i pojedinim putnim pravcima ka centralnoj Srbiji izvedena je policijska akcija „Avala 2016“ , koja je dala zadovoljavajuće rezultate u domenu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta, ocena je predstavnika policije iz zemlje i regiona.

Za vreme akcije postavljena su tri punkta na deonici puta od hotela „Nais“ kod Niša do graničnog prelaza Preševo, a u mestu Suvi Do kod Vranja nalazio se skener za rentgensku proveru vozila i tereta zahvaljujući kome je izvedena druga velika zaplena cigareta u Srbiji ove godine, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Policijskoj upravi Vranje. Tokom provere šlepera koji je iz Grčke išao za Sloveniju, pronađeno je 15.725 boksa cigareta.

Mi smo procenili da je vrednost tih cigareta 200.000 evra, dok ta cena na slovenačkom tržištu dostiže vrednost od 600.000 evra.Takođe su u akciji oduzeta 2 automobila marke „Jaguar“ i „Audi A2“ stranih registarskih oznaka, jer su njima upravljala lica koja su državljani Srbije. Otkrivena je i roba trgovačkog karaktera vredno oko 6.000 evra, a kod dva državljana Bugarske nađeno je 160 litara azotne kiseline i 50 litara metanola“, naveo je Milenko Vukadinović iz Uprave granične policije i dodao da je otkriveno 22 migranta u pet odvojenih slučajeva.

Načelnik Policijske uprave u Vranju istakao je bitnost ostvarene saradnje sa svim državnim organima i policijom iz drugih gradova u cilju povećane društvene aktivosti na suzbijanju svih vrsta kriminaliteta.

Ovo podneblje je izuzetno po svojoj geopolitičkoj i topografskoj infrastrukturi i kao takvo pogodono za vršenje svih vrsti kriminaliteta. Kroz saradnju sa svim linijama državnih organa i struktura ostalih policijskih uprava cilj nam je da stvorimo pozitivni ambijent za razvoj zajednice i za bivstvovanje na ovom području“, kazao je.

aval-2

Akcija je sprovedene u organizaciji u okviru Programa granične bezbednosti DCAF koji okuplja zemlje iz regiona u sličnim akcijama dva puta godišnje. Anton Travner, direktor DCAF Ljubljana, kaže da su bitni elementi ovakvih akcija sticanje međusobnog poverenja, saradnja i razmena iskustva između policija više država.

Ovo je prilika da kažemo svima koji se bave prekograničnim kriminalom i onima koji su bili deo kontrole, a njih je bilo preko 1.000,, da policija iz svih zemalja regiona sarađuje defacto, ne samo na papiru, nego i u praksi”, istakao je Travern.

Predstavnici policija i državnih službi saglasni su da će akcije u daljem periodu biti intezivnije, a Konvencija o saradnji policija jugoistočne Evrope koju je ratifikovala i Srbija, daje mogućnost združeng rada na zaustavljanju ilegalnih migracija i prekograničnog kriminaliteta.

Milan Zdravković

 


Podeli: