Balkanski strip festival od 6. do 8. jula

Balkanski strip festival od 6. do 8. jula
Podeli:

LESKOVAC – Od 6. do 8. jula u Leskovcu će se održati Balanske smotre mladih strip autora, najstarija strip manifestacija na prostoru bivše SFRJ i najmasovnija strip manifestacija u istočnoj Evropi.

Festival se organizuje po 14.put. Prijavljeno je 392 izlagača iz 16 zemalja.

“Prva sledeća strip manifestacija po brojnosti je Međunarodni salon stripa u Beogradu, sa 236 učesnika u 2011. godine”, ocenio je jedan od organizatora Marko Stojanović.

Balkanske smotre mladih strip autora je jedinstven strip festival i po svom pedagoškom karakteru, jer vrednuje rad mladih strip autora i dodeljuje nagrade koje treba da ih ohrabre u daljem bavljenju “devetom umetnošću”.

Na festivalu se dodeljuje i plaketa „Nikola Mitrović Kokan“, najstarija nagrada za doprinos srpskom stripu u zemlji.

“Četrnaesta balkanska smotra će za tri dana imati čak 21 dešavanje u vidu najraznovrsnijih predavanja, promocija, tribina, predstavljanja i otvaranja izložbi, a prisustvovaće čak 35 renomiranih strip autora iz inostranstva – Francuska, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Crna Gora – dodao je Stojanović.

Specijalni gosti su Rudi Aljinović, jedan od očeva hrvatskog stripa, Čaba Kopecki, agent preko koga više od pedeset strip autora sa Balkana rade na francusko-belgijskom tržištu, Darko Perović, jedini srpski strip autor koji radi na italijanskom strip tržištu, i Aleksa Gajić, jedan od najpopularnijih srpskih strip autora u Francuskoj.

Sem glavne, takmičarske izložbe mladih strip autora Balkana koja je postavljena u Leskovačkom kulturnom centru, u Gradskoj galeriji Leskovca 7.7. u 20h biće otvorena i izložba „Istorija slovenačkog stripa“, kojom se predstavlja 85-ogodišnja istorija stripa u Sloveniji, kroz rad 77 autora, i to tek drugi put van granica Slovenije u istoriji postojanja ove države.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović i Srđan Nikolić Peka ispred Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar

Smotra će bitio otvorena u 20 časova u Kulturnom centru.

 

(Kraj)

Podeli:
Označen sa