Baloni podrške za obolele mališane i u Nišu

Baloni podrške za obolele mališane i u Nišu
Podeli:

Nekoliko stotina stanovnika Niša okupilo se danas na platou kod tržnog centra „Kalča“ kako bi zajedno sa članovima i volonterima Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) obeležili 15. februar, Svetski dan dece obolele od raka.

U znak podrške mališanima koji se leče od raka, ali i u znak sećanja na decu koja su preminula, okupljeni na platou pustili su više stotina zelenih balona

Marija Tomić iz NURDOR-a istakla je ovom prilikom da udruženje i dalje vodi pre dve godine pokrenutu kampanju „I ja se borim“, kako bi prikupilo novac za izgradnju novog hemato-onkološkog odeljenja Dečije interne klinike u Nišu.

Prva faza radova završena je decembra prošle godne, a za kompletan završetak gradjevinskih radova neophodno je još 50 miliona dinara. Polovinu tog iznosa smo prikupili„, kazala je Tomić.

Ona je istakla da će gradjevinski radovi na novom odeljenju biti nastavljeni ovog proleća, a trebalo bi da budu završeni do kraja godine.

Za opremanje nameštajem i medicinskim aparatima novog hemato-onkološkog odeljenja biće potrebno još dodatnih 130.000 do 150.000 evra„, istakla je Tomić.

Dečija interna klinika u Nišu trenutno ima samo četiri sobe za lečenje dece obolele od raka, a novo odeljenje imaće dva sprata i sve uslove za lečenje teško obelelih mališana

Deo opreme za novo odeljenje donatori su već obezbedili, ali mnogo toga biće potrebno da se još kupi jer se radi o velikom objektu, površine 750 kvadrata.

Direktorka Dečije interne klinike Emilija Golubović izjavila je  da se na toj klinici stalno leči od 20 do 25 mališana.
Oni ne leže svi na klinici. Na početku bolesti oni su na bolničkom lečenju, a u kasnijim fazama lečenja dolaze po terapiju„, rekla je Golubović.

Prema njenim rečima, deca koja se leče na niškoj klinici boluju uglavnom od malignih bolesti krvi, a redje od karcinoma. Ona je kazala da je u protekle dve decenije broj dece obolele od raka povećan za sigurno 30 do 40 odsto.

Biljana Ljubisavljević


Podeli: