Bela Palanka: 140 godina oslobođenja od Turaka

Bela Palanka: 140 godina oslobođenja od Turaka
Podeli:

Ništa nije tako uzvišeno kao sloboda jednog naroda, ovom porukom obeleženo je 140 godina od oslobođenja Bele Palanke od Turaka.

Svečnim polaganjem venaca na spomen obeležje u Gladnom polju i počasnom paljbom počasnog voda odata je zahvalnost poginulim borcima u ime Vojske Srbije, Pirotskog okruga, opštine Bela Palanka, Svrljiga, Majdanpeka, Kladova, grada Čačka, Zaječara.

U ime Vojske Srbije venac je položio komandant Kopnene Vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, koji je istakao značaj obeležavanja istorijskih događaja i izuzetnu saradnju Kopnene vojske sa opštinom Bela Palanka.

Vence su u ime opštine Bela Palanka položili predsednik i zamenik predsednika opštine Goran Miljković i Miroslav Marinković.

’Svakome od nas dato je samo jedno vreme, da činimo onoliko koliko umemo i možemo i uvek ima ljudi koji u tom vremenu učine više i bolje od drugih. Na taj način oni svrstavaju sebe u zaslužne građane, u red onih kojima javno treba odati priznanje. Imamo tu čast da iskažemo zahvalnost i odamo priznanje vojnicima Timočkog i Šumadijskog korpusa, koji su 1877. godine, oslobodili Belu Palanku od turskog ropstva’’, istakao je Goran Miljković na svečanoj akademiji i dodao da nas događaji iz istorije uče da su solidarnost i zajedništvo put uspeha ka ostvarenju prava svakog čoveka na slobodu.

Oslobođenje Bele Palanke od Turaka obeleženo je svečanom akademijom na kojoj je prikazan film, a svojim recitalom učenici belopalančke srednje škole dočarali su hrabrost vojnika u borbi za oslobođenje. U galeriji Ustanove kulture “Remezijana” postavljena je izložba slika posvećena ovom vremenu.

Z: Panić

FOTO Opstinska uprava

 


Podeli: