Beogradska promocija knjige o Vladi Iliću posvećana Đoši

Beogradska promocija knjige o Vladi Iliću posvećana Đoši
Podeli:

Beogradska promocija monografije o Vladi Iliću, održana u  Zoološkom vrtu, koji je davne 1936. godine upravo on osnovao, protekla je emotivnije od one u Vlasotincu i Leskovcu jer je prisutne na samom događaju pogodila tužna vest o smrti glumca Bogljuba Mitića Đoše, kažu za Jugmediu organizatori.

Zbog tužnog odlaska popularnog glumca rodom iz Vlasotinca, beogradska promocija monografije o najuspešnijem gradonačelniku srpske prestonice, pripremane puna dva meseca, umalo da se ne održi jer je, po rečima autora Saše Stankovića, na njoj je trbalo da učestvuju i Đošin kum Predrag Smiljković i pobratim Zoran Stamenković, većnik Opštine Vlasotince zadužen za kulturu.

Promociju smo povsetili „Bogetu Mizi“ i započeli smo je minutom ćutnja. Izgubili smo najvećeg promotera Vlasotinca“, kaže autor monografije Saša Stanković.

U ime domaćina prisutnima se obratio direktor Srboljub Aleskić, koji je istakao da je sa zadovoljstvom prihvatio da se promocija monografije održava u Zoološkom vrtu, koji je još 1936. osnovao Ilić.

Da nije bilo velikog gradonačelnika Vlade Ilića, ni mi se danas ne bismo okupili na ovom mestu“, istkao je Aleskić.

O Vladi Ilić kao žrtvi komunističkih vlasti govorio je dr Srđan Cvetković sa Instituta za svremenu istoriju i objasnio kako su nove revolucionarne vlasti posle Drugog svetskoga rata, iskoristile borbu sa domaćim izdajnicima za uništenje građanske klase u Jugoslaviji.

Ilić predstavlja paradigmu srpskog industrijalca. Na njegovom primeru jasno se prati stogodišnji razvoj srpskog građanstva, od turske raje do evropske gospode, a zatim nagla propast u prvim godinama komunizma“, naveo Cvetković.

Promociji monografije prisustvovala je i  rođaka Vlade Ilića, potomaka od Vladinog brata Mihajla i dalje rođake Vladine majke Kostadine Jović – Jelene Jović.

Dragan Marinković


Podeli:
  1. Mali, mnogo ti \"hvali\" 26. juna 2017., 10:27 pm

    Opet ovaj „čuveni antikomunista iz Neznamselokoje“ koji je samo to. Antikomunista. To ne može biti svak. Samo to ne može biti makar ko. Zato, talenat je to, bro’.
    0    0

Comments are closed.