Bezbedniji život za slepe i slabovide

Bezbedniji život za slepe i slabovide
Podeli:

Javni prostori koji su dizajnirani na neadekvatan način mogu prouzrokovati značajne opasnosti za slepe i slabovide osobe, upozorili su danas iz Okružne oranizacije slepih i slabovidih Leskovac, povodom obeležavanja Svetskog dana belog štapa.

Radi bezbednijeg i lakšeg samostalnog kretanja slepih i teže slabodivih osoba, Savez slepih Srbije je nastavio svoju akciju za postavljanje zvučnih semaforskih signalizacija na najprometnijim saobraćajnicama, istaknuto je danas.

Pozivamo nadležne ustanove i institucije i druge zainteresovane odgovorne kompanije i građane da se uključe i upoznaju širu javnost sa planiranjem, implementacijom i praćenjem sigurnih zajedničkih prostora i da u narednom periodu nastavimo zajedno da se borimo za bolji i kvalitetniji život osoba oštećenog vida“, rečeno je ovim povodom.

U Gradskoj kući u Leskovcu za slepe i slabovide je priređen prijem povodom 15. oktobra, Dana belog štapa.

„Lokalna smouprava čini napore kako bi se unapredio socijalni položaj slepih“, kazala je pomoćnica gradonačelnika Leskovca Mina Cvetanović.

Okružna  organizacija slepih i slabovidih Leskovac je danas organzovala i promotivnu šetnju pod sloganom “Prošetajmo zajedno“, počev od ulaza u gradsku biblioteku odakle su se slepi i slabovidi sa pratiocima i ostalim građanima kretali u pravcu Severni blok, Niška ulica, kej iza osmospratnice, gradski park  do zgrade opštinske uprave.

Dragan Marinković

 


Podeli: