Pred nama toplo najhladnije godišnje doba sa temperaturama iznad proseka

Blaga zima uz ledene talase

Blaga zima uz ledene talase
Podeli:

NAJHLADNIJE godišnje doba prema najava meteorologa,nećeopravdati ovaj prefiks, jer je pred nama blaga zima, sa retkim i povremenim hladnim talasima.

Decembar će biti najtopliji, talas najhladnijih dana očekuje nas u trećem delu januara, dok će najviše padavina biti u februaru.

Kako za Novosti objašnjava Branko Bijelić, prognostičar iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prvi zimski mesec biće topliji od proseka i uglavnom suv.

MAgla

„Prosečna vrednost srednje dnevne temeprature u decembru biće od jednog stepena ispod nule, do tri stepena u plusu“,kaže Bijelić i dodaje da ima izgleda da u celoj Srbiji decembarske temperature budu iznad proseka, sa prosekom od jedan stepen do pet stepeni Celzijusovih, a u planinskim delovima od minus dva do dva stepena iznad nule.

I januar će biti blaži, u odnosu na hladnoće, mrazeve i poledice, kakve pamtimo i asocijacija su na prvi mesec u godini.

Iskustvo za poslednje tri decenije pokazuje da je srednja januarska, jutarnja temperatura, u prvom delu meseca, od minus tri do dva stepena. Najniže dnevne temperature u sredini meseca su od minus tri do nule, a u trećem od minus tri do 0,3 stepena Celzijusova. Maksimalne temperature za januar su u proseku od 1 do 6 stepeni.

Slično kao i prošle godine, i ovog puta se najviše padavina očekuje u februaru. I treći mesec zime, po rečima našeg sagovornika, biće za jedan do dva stepena topliji od proseka.

„Bez obzira na to što će biti blaža zima, i dalje će biti uslova za kraće hladnije periode.Očekuje se da će ti ledeni talasi trajati od pet do sedam dana, a uglavnom su najhladniji periodi u trećoj dekadi januara.

(Kraj)iva/Večernje novosti

 


Podeli: