Bolesti srca uzrok smrti polovine preminulih u Srbiji

Bolesti srca uzrok smrti polovine preminulih u Srbiji
Podeli:

Lekari niškog Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Instituta „Niška Banja“ naveli su danas, povodom Svetskog dana srca koji se obeležava 29. septembra, da su kardivaskularne bolesti vodeći uzrok umiranja u Srbiji, i da su uzrok smrti svake druge osobe.

Doktorka Roberta Marković iz Instituta za javno zdravlje u Nišu izjavila je da u Srbiji 52,4 odsto ukupnog mortaliteta pripada kardiovaskularnim bolestima.

Ona je kazala da stope mortaliteta i dalje rastu i da od kardiovaskuarnih bolesti obolevaju sve mladji ljudi, čak i deca.

Paradoks je da 80 smrtnih ishoda može da bude sprečeno adekvatnom kontrolom faktora rizika u koje ubrajamo način ishrane, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, konzumiranje alkohola i pušenje„, izjavila je Marković.

Marković je dodala da istraživanja pokazuju da u Srbiji oko 48 odsto odraslih osoba ima predhipertenziono stanje ili hipertenziju (povišeni krvni pritisak).

Doktor Bojan Ilić iz Instituta „Niška Banja“ rekao je da je povišeni krvni pritisak glavni faktor koji doprinosi da oboleli od kardiovaskularne bolesti dobiju infarkt, srčanu slabost ili da preminu.

U 90 odsto slučajeva povišeni krvni pritisak je izlečiv, medjutim 60 odsto osoba koje imaju hipertenziju i ne zna za to„, rekao je Ilić.

Povodom Svetskog dana srca Nišlije će moći da provere svoje zdravlje bez zakazivanja pregleda i zdravstvene knjižice 28. septembra od 10 do 12 časova u Domu zdravlja, i narednog dana u isto vreme na pultu na centralnom šetalištu u Niškoj Banji.
B.Ljubisavljević


Podeli: