BABUSNICA – Bratislav Živković iz Gornjeg Striževca, pobednik je druge ’’Vurdijade’. Drugo mesto pripalo je Marku Anđelkoviću a treće Ljilji Mitić iz Babušnice.
Osim takmičenja u pripremanju vurde (lokalnog proizvoda od ceđenog kiselog mleka) , održano je i nadmetanje u pripremanju jela nacionalne kuhinje.
Svoje umeće u pripremanju vurde, specijaliteta babušničkog kraja, prikazalo je 17 proizvodjača vurde, dok se četrdesetak takmičara nadmetalo u pripremanju jela nacionalne kuhinje.Vurdijadu, drugu po redu, organizovali su Turistička organizacija Babušnice i Udruženje ugostiteljskih i tirističkih poslenika Niša sa ciljem da se ovaj autentični proizvod zaštiti i da nađe još bolje mesto na tržištu Srbije. Medju brojnim posetiocima bili su i gosti iz Bugarske i i Makedonije.
„Prvi put učestvujem. Nisam očekivaoi nagradu. Pet godina se bavim proizvodnjom vurde i mam registrovanu farmu krava i ovaca. Vurdu prodajem u Beogradu i Novom Sadu. U poslu mi pomažu roditelji, supruga i sin- kaže Bratislav Živković, osvajač prve nagrade.
Vurda je,kazu, specifična zbog podneblju i trava koje pase stoka i kvaliteta mleka. Vurda se pravi tako što se slatko mleko ukiseli a potom kad se ohladi cedi i na kraju soli po ukusu.
Prema rečima direktora Turističke organizacije Babušnice (TOB) Milana Stamenkovića, vurda se decenijama proizvodi u ovom kraju a Vurdijada je ušla u kalendar Turističke organizacije Srbije.
„Vurdijada je naš pionirski pokušaj razvoja etno i seoskog tuirizma. Naša vurda će biti prvi proizvod koji će imati zaštićeno geografsko poreklo. Na tome ćemo veoma ozbiljno raditi naredne godine, kazao je predsednik opštine Babušnica Saša Stamenković.
(kraj)paz/ena
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!