BRUKA Skitnica ukrao viljušku iz doba Nemanjića

Nova poštapalica: U Vranje nema laganje, viljušku krade čovek bez hrane

BRUKA Skitnica ukrao viljušku iz doba Nemanjića
Podeli:

Iz Galerije Narodnog muzeja u Vranju, neposredno pre otvaranja gostujuće izložbe Narodnog muzeja iz Kraljeva, ukradena je viljuška iz 13.veka, jedna od tri u Srbiji koje se vezuju za srpsku vladarsku dinastiju Nemanjića.

Umesto slavskog kolača, neprijatna vest. Nestanak istorijskog eksponata na dan slave Svetog kralja Milutina koji obeležava Narodni muzej, odjeknula je jače nego  sama izložba povodom sedam vekova od smrti kraljice Jelene Anžujske.

Par trenutaka na otvorenom prostoru bilo je dovoljno da se neko usudi da prisvoji ovaj predmet sa trpeze dinastije čiji je rodonačelnik Stefan Nemanja, a u pomoć je pozvana policija.

Eksponat  je pronađen i svima nama je laknulo. U početku smo smatrali da je motiv krađe ekonomske prirode, buduću da  sedmovekovni predmet sigurno ima veliku vrednost na tržištu, ali smo pregledom video nadzora  uvideli da je viljušku odnela skitnica, koja često boravi ispred same Galerije“, kaže Saša Stamenković, direktor Nardnog muzeja Vranje.

Počinilac ovog krivičnog dela dobio je identitet, ali se kao novi problem javio pronalaženje osobe bez krova nad glavom.

Sreća u nesreći je da se  osoba  ubrzo pojavila ispred same Galerije i u početku nije htela da sarađuje, ali je nakon ubeđivanja pristala da odvede gosta iz Kraljeva do mesta u ulici Doktora Kopše. Na toj lokaciji je ona predmet bacila i tamo je i pronađen“, navodi Stamenković.

I pored pronalaska predmeta koji je bio sastavni deo obimne izložbe povodom sedam vekova od smrti Jelene Anžujske, kraljice koja je preko 60 godina uticala na kulturu i istoriju Srbije, ovakva bruka ostala je nezabeležena do sada.

Inače, viljuške iz ovog razdoblja, pored Kraljeva, nalaze sa još samo u Beogradu i Smederevu.

Čini se, da će ubuduće Vranje biti poznato po poštapšalici, “U Vranje nema laganje, viljušku krade čovek bez hrane”.

 

(Kraj)

FOTO RTV Vranje

 


Podeli:
  1. Pa tako li se čuva viljuška Nemanjića, sramota neviđena

  2. Богдан 13.11.2017., 13:39

    Страшноооо, Србија 2017 године!

Comments are closed.