GODINA ZA NAMA

Burna godina u Leskovcu: Mafijaški obračuni, seks skandali, protesti, ali i nova radna mesta (VIDEO)

Burna godina u Leskovcu: Mafijaški obračuni, seks skandali, protesti, ali i nova radna mesta (VIDEO)
Podeli:

I dok je januar prošao relativno mirno, već od februara Leskovčane je zadesio niz skandala, požara, političkih prepucavanja, krivičnih prijava, afera, obećanja koja su  delimično ispunjena, mafijaški obračuni, seks skandali, ali i otvoreni su novi fabrički pogoni i nova radna mesta. Ovo su događaji koji će se pamtiti iz 2017. godine, koju polako ostavljamo za nama.

FEBRUAR

Prostorije Srpske napredne stranke u Grdelici potpuno su izgorele u požaru, a naprednjaci tvrdili da je požar podmetnut.

Osveštavanje nove fontane u krugu leskovačke Opšte bolnice završilo je i u emisiji Zorana Kesića.

Državna revizorska institucija podnela je 8 krivičnih prijava i 18 prekršajnih protiv 36 odgovornih lica u leskovačkoj lokalnoj samoupravi. Nekoliko meseci kasnije, direktori su se  “nagodili“, a na delu je stupio institut odlaganja krivičnog gonjenja.  Jedino je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović platio svoju prekršajnu kaznu u iznosu od 50.000 dinara. Njemu je prijava podneta zbog nepravilnosti u trošenju budžeta grada Leskovca.

MART

Vraćajući se sa predizbornog mitinga Aleksandra Vučića u Vranju, ministarka bez portfelja i zamenica predsednika SPS-a Slavica Đukić Dejanović lakše je povređena u teškoj saobraćajnoj nezgodi u Grdeličkoj klisuri.

Leskovačka Opšta bolnica proglašena je za najbolju zdravstvenu ustanovu u 2016. godini na zapadnom Balkanu i Bliskom istoku, a njen direktor Nebojša Dimitrijević za menadžera godine u zdravstvu.

APRIL

Ruinirana zgrada bivšeg društvenog preduzeća „Sintetika“, pretvorena je u moderno ogromno zdanje za potrebe „Džinsi Srbija“, koje će tu preseliti deo svoje proizvodnje i zaposliti još 300 Leskovčana. U obnovu je grad uložio 43 miliona dinara, a fabrika još uvek nije počela sa radom.

Potporni zid između Džepa i Predejana, kojeg je gradila kompanija Euroalliance, pukao je a potom se jedan njegov deo potpono urušio. U Koridorima Srbije su objasnili da je takva pojava sasvim normalna.

Veliki požar na železničkoj stanici u Grdelici jer su se zapalili drveni pragovi skinuti prilikom rekonstrukcije pruge. Plamenom su bile zahvaćena i dvorišta okolnih kuća.

Dokumentarni film novinara Jugmedie Dragana Marinkovića „Snažna žena u paklenom zagrljaju predrasuda“, o aktivizmu i životu Leskovčanke Laure Saitović, osvojio je prvo mesto na Konkursu za najbolje medijske priloge o evropskim integracijama u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Aleksandar Vučić posetio je gradilište putnog koridora 10, kod tunela Manojle i obećao d će novi auto-put biti završen do kraja ove godine, do čega nije došlo.

Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine preuzelisu obavezu finansiranja i izgradnje dela postrojenja za tretman mulja koji nastaje prečišćavanjem komunalnih voda. Ugovor za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu vredan je tri miliona evra.

U Leskovcu, jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, 388 građana je doniralo ukupno čak 15 miliona dinara predsedničkoj kampanji Alaksandra Vučića,  ovo ne bi bilo neobično da gotovo sve uplate nisu identične i ne iznose okruglo 40.000 dinara. Na spisku donatora su direktor bolnice i njegova supruga, gradski javni pravobranilac, direktor RFZO filijale u Leskovcu, načelnik uprave za inspekcijske poslove, sekretar gradske opštine i njegova supruga.

MAJ

Zelena agrobiznis zona od stotinu hektara podeljena je na dva dela, na istočnu agro zonu i zapadnu zonu na kojoj će moći da se grade i srednja preduzeća, odnosno, preduzeća sa dominatnom namenom za privređivanje, pod uslovom da se je reč o lakoj i industriji koja ne zagađuje životnu sredinu. Zelena je zona je kost u grlu jer uprkos brojnim nagoveštajima, nije pronađen investitor, pa je zemljište zvrjilo prazno.

JUN

Predstavnici 17 privatnih prevoznika su sa svojih 19 mini autobusa i kombijima protestovali su zato što im se zabranjuje poseban prevoz putnika, uglavnom do nekoliko leskovačkih fabrika. Oni su imali problema sa inspekcijom zbog toga što im ne dozvoljava da prevoze putnike bez sklopljenog ugovora sa privrednim subjektom ili organizacijom, kako nalaže Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, član 84, koji je usvojen još 2015. godine.

I dok političari od vrha državnih pa do lokalnih vlasti tvrde da su poljoprivreda i zdrava hrana budućnost Srbije, sa poljoprivrednicima se poigrava ko kako hoće i koliko može, a može  – mnogo. Najdrastičniji je primer malinara. Otkup “crvenog zlata”, inače vrlo kvalitetnog ove godine, krenuo je sa izuzetno niskom cenom od 120 dinara po kilogramu, cenom koja ne pokriva ni uložen novac oko održavanja osetljive biljke, ne računajući sopstveni težački rad, a njihova cena pala je na svega 100 do 80 dinara, uprkos protestima malinara.

U rudniku srebra i zlata Lece u istoimenom selu u opštini Medveđa uveden je radni stečaj iz koga će kasnije ovaj rudni gigant biti ponuđen na prodaju. Rudnik i rudari rade i primaju plate, a ostale procese vodi država.

JUL

Bivšeg direktora Doma kulture u Grdelici J.M. privela policija zbog sumnje da je u ovoj ustanovi kulture pokušao da obljubi jedanaestogodišnju devojčicu

U julu su krenuli radovi na zameni vodovodne mreže u čak 29 gradskih ulica. Ozbiljan i naporad posao završen je u roku od 5 meseci.

Slučaj Božidara Stojanovića iz Leskovca, koji je ovog leta odveden na izdržavanje šestomesečne zatvorske kazne,  jednoga dana ući će u anale sudske prakse kao primer kombinavanja politike, lažnih izveštaja i svedočenja samo da bi se našlo žrtveno jagnje za krađu oko 10 miliona dinara socijalne pomoći. Stojanović je u periodu od 2003 do 2005. godine, kada se odvijala krađa preko jednokratne novčane pomoći namenjene siromašnim Leskovčanima, bio načelnik Uprave za finansije grada Leskovca.

Vlasnik kompanije „Metla Komerc“ iz Leskovca kupio je od grupe „Delta Real Estate“ celokupnu imovinu Sajma u ovom gradu i obećao da će jedinstvena „Šajkača“ biti sačuvana i da neće biti srušena.

Napustila nas je naša draga koleginica Sonja Petrović.

AVGUST

Vreli avgust u Leskovcu je započeo SEKS SKANDALOM kada je u nenajavljenoj noćnoj viziri direktor gradske bolnice naišao na scenu od koje se i sam postideo. Reč je o sceni seksa između četrdesetogodišnje medcinske sestre i muškarca kojeg je ona prokrijumčarila pored koleginica i pacijenata.

Na kraju, niko nije bio odgovoran što je Leskovac nedeljama prekrivao težak smrad od kojeg su se njegovi stanovnici gušili. Sve moguće inspekekcije i ekolozi skidali su sa sebe odgovornost i jedni drugima lopticu prebacivali u dvorišta.

Jedan od najpoznatijih trubača sa prostora bivše Jugoslavije Fejat Sejdić premino je posle kraće i teške bolesti u svom domu u Bojniku.

BURNI SEPTEMBAR

Namerno zapaljena vikendnica gradonačelnika Leskovca na Vlasinskom jezeru. Piroman i dalje nepoznat.

Udruženje „Krug“, koje je dobilo najviše sredstava iz gradskog budžeta za sufinasiranje projekata iz oblasti socijalne zaštite, odustalo je od realizacije svog projekta nakon pisanja Jugmedie da su na konkursu dobili novac tako što je registrovano samo 4 dana nakon zatvaranja konkursa.   Reč je o projektu za koji je konkursna komisija odobrila 2,68 miliona dinara.

Tridesetdvogodišnji lokalni biznismen Aleksandar Mikić izrešetan je sa 15 metaka ispred stambene zgrade koju je sazidala njegova firma. Ovo svirepo ubistvo uznemirilo je javnost, ne samo Leskovca, već cele Srbije.

Nakon što je odbornik opozicione SDS u leskovačkom parlamentu Bratislav Perić nazvao vladajuću strukturu mafijašima i kriminalcima, svi odbornici vladajuće većine, zajedno sa direktorima i gostima, u znak protesta napustili su zasedanje i sednica je prekinuta, što se prvi put desilo u istoriji leskovačkog parlamentarizma.

U godini za nama napustili su nas velikani leskovačkog glumišta: Dragan Mićalović, Bogoljub Mitić – Đoša i Blagoje Ivanović.

Leskovac je na mapi blkanske filmske produkcije zbog festivala LIFFE postavljen na pijedestal srpskog Holivuda, koji je glamurozno otvorio Emir Kusturica. Njemu je ove godine dodeljena nagrada za životno delo, a koncet njegovog „No smoking orchestra“ u centru grada, tim povodom, Leskovčani su platitli skoro 45.000 evra.

OKTOBAR

„Žikina šarenica“ emitovana je dva uzastopna dana iz Leskovca. Iz budžeta grada će se RTS-u isplatiti 429.811 dinara jer je Turistička organizacija Leskovca sklopila ugovor sa javnim servisom po kojem smo bili u obavezi da ekipi koja realizuje ovu emisiju pružimo logističku podršku i platimo im smeštaj.

Rumunska fabrika „Terastil“ je u nekadašnjem „Interlemindu“ otvorila pogon za proiozvodnju građevinskih sendvič panela u kojoj ima posla za 80 Leskovčana.

Naprednjački gradski većnik Goran Vukadinović postavljen je za  novog direktora Elektrodistribucije Leskovac, da bi ga sa te funkcije samo dva meseca kasnije smenio Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije. Borba oko direktorske fotelje se još uvek vodi.

Polazni start u leskovačkim taksijima poskupeo je za 30 dinara.

Otvoren novi pogon kompanije „Gruner“ u Vlasotincu, povodom deset godina rada tog nemačkog proizvođača energetskih releja za strujomere i automobilsku industriju u Srbiji, u kome je posao dobilo još 50 novih radnika, pa sada ova kompanija broji ukupno 480 zaposlenih.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović odlikovan ordenom Svetoga Save na liturgiji u Jašunjskom manastiru Sveti Jovan Preteča, održanoj povodm pet vekova tog manastira.

NOVEMBAR

Leskovčanka Smilja Zdravković optužila je predsednika Odbora za ljudska prava u Leskovcu Dobrosava Nešića i njegovu ćerku da su je posle rasprave držali oko 20 minuta zaključanu u podrumu zajedno sa komunalnim inspektorom zbog čega je završila u bolnici, ali Nešić je demantovao te optužbe i tvrdio da je sve izmišljotina.

Viši sud u  Leskovcu doneo je prvostepenu presudu po kojoj osuđuje grad Leskovac zbog mobinga nad službenicom Ivanom Trajković, koja je u međuvremenu kao tehnološki višak dobila otkaz. Spor je za krivično delo zlostavljanja radnika poveden najpre protiv direktora Agencije za lokalni ekonomski razvoj (ALER) Bojana Tojage, a pošto je u međuvremenu ta agencija ugašena, a Tojaga postao bivši direktor, „krivicu“ i plaćanje odštete je na sebe, po sili zakona, morao da preuzme grad Leskovac.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najavio je da uskoro u Leskovac stiže američka kompanija koja će na prostoru Zelene zone podići fabriku i gde će biti posla za 2.500 Leskovčana.

Predsednik Republike Albanije Ilir Meta posetio je Sijarinsku Banju i Medveđu i poslao poruku o nastupanju nove epohe Srbije i Albanije i saradnje oko zajedničkog ulaska u Evropu. Ilir meta je stigao u privatnu posetu, na, kako je rečno, incijativu albanske strane, a uz saglasnost srpskih državnih organa i saradnju ambasade Srbije u Tirani.

Predsednik opštine Lebane Zoran Ilić iz Srpske napredne stranke (SNS) podneo je ostavku. Iako je njegovom zvaničnom obrazloženju stajalo da ostavku podnosi iz ličnih razloga, Jugmedii je rečeno da se on na taj potez, navodno, odlučio na zahtev povernika te stranke Gorana Jovića,  čiji je zet Ivan Bogdanov izabran za novog predsednika opštine.

DECEMBAR

Dan nakon što je Željko Joksimović napunio gradsku Halu sportova, što nikom nije pošlo za rukom punih 20 godina, službenici nekadašnje Direkcije za urbanizam oslobođeni su svih optuži. Tako se okončao slučaj koji se vukao po sudovima, od Višeg do Osnovnog od 1. jula 2013. godine. Svi optuženi bili su bliski saradnici ili članovi Demokratske stranke u vreme vladavine ove političke opcije. Bili su okrivljeni za navodno loše izvedene radove na putnoj infrastrukturi na dva pravca.

Još jedan vatreni okršaj u centru grada. U pucnjavi u kafižu „Bagat“ su ranjena dva lokalna biznismena, a i dalje se spekuliše u javnosti da je meta napada zapravo bio neki treći.

Posle nešto više od 58 godina rada i postojanja, likvidiran je Centar za ekonomiku domaćinstva „Danica Vuksanović“ Leskovac sa 24 zaposlena. Nekoliko meseci ranije je iz ovog javnog preduzeća ukraden delovodnik, fleš memorija sa svim dokumentima o obrazovanju i registratori.

Osmogodišnjeg dečaka je udarila struja u centru grada dok se slikao pored novogodišnje rasvete. Sve se završilo na političkim prepucavanjima i polemici da ki su za nemili incident krivi roditelj ili firma kojoj je na tenderu povereno ukršavanje.

Dragan Marinković


Podeli:
 1. Zakljucak-ova vlast je dno dna

  • Pa DS kada je bio tada je sve cvetalo. I mirisalo.

  • Evidentno je da se u Leskovcu svakog dana reši neki problem (asfaltira neka ulica/put, uredi parking, adaptira škola, renovira zdravstvena ustanova, javne ustanove/preduzeća se razdužuju, novi priključci na vodovodnu mrežu, rekonstrukcija vodovodne mreže, nova radna mesta…), tu su i razna kulturna dešavanja, mnogo je više pozitivnih dešavanja nego negativnih.
   Objektivno imamo razloga za zadovoljstvo!
   Pojedinačni negativni dodađaji su realnost i zapadnoevropskih država i oni se ne mogu izbeći u potpunosti, kada je neko optužen ne znači da je kriv dok se ne donese pravosnažna sudska presuda…

  • Vi ste ih birali…

 2. Fontana-da li se tkzv funkcioneri sns-a posle ovakve afere stide(a da oni nemaju obraz).

Comments are closed.