„Ćilim“ čuva tradiciju

„Ćilim“ čuva tradiciju
Podeli:

PIROT – Šest devojaka okupljenih u Etno grupi ’’Ćilim’’ u Pirotu pevajući etno pesme iz pirotskog kraja  imaju nameru da bogat fond pesama sačuvaju od zaborava.Grupa deluje u okviru Udruženja ’’Etno svet’’ a počela je sa radom decembra prošle godine.

„ Obzirom  na današnju muzičku scenu i pravu poplavu raznih stilova i pravaca kao na pravom muzičkom ’’buvljaku’’, rešili smo da se bavimo etno muzikom koju smo obradili modernim aranžmanima, izjavio je predsednik udruženja ’’Etno svet’’ Miša Džunić.

 U grupi su srednjoškolke i studenkinje- Aleksandra Nikolić, Tamara Janaćković, Simonida Janković, Maja Pejčić i Kristina Jocić i učenica OŠ ’’Sveti Sava’’ Nadja Dragić.

Vodja ove vokalne grupe, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Nišu Aleksandra Nikolić kaže da veoma aktivno rade nekoliko meseci i planiraju da repertoar prošire sa  novim pesmama.

„Izabrale smo etno melos jer je to nešto što dugo postoji kao deo naše tradicije koju treba svakako sačuvati. Popularna muzika koja se sluša je prolazna a melos koji mi negujemo ostaje zauvek, kazala je  Aleksandra.

Pre nastupa u Pirotu članice ’’Ćilima’’ pevale su u Babušnici na manfestaciji ’’Letelo pile šareno’’, u školi u Strelcu i Domu kulture u Babušnici povodom 8. marta. U Knjaževcu nastupaju 26. aprila a tokom proleća i leta pevaće u Beloj Palanci, u dvorištu Muzeja Ponišavlja u Pirotu, u odmaralištu Vrelo na Staroj planini. U pregovorima su i sa jednom humanitrarnom organizacijom iz Švajcarske o koncertu u toj zemlji.

 

(kraj)


Podeli: