ČUDO NA VLASINSKOM JEZERU: Ovaj fenomen nije viđen 20 godina!

ČUDO NA VLASINSKOM JEZERU: Ovaj fenomen nije viđen 20 godina!
Podeli:

VLASINA – Na Vlasinskom jezeru najveće tresetno plutajuće ostrvo Mobi Dik „doplovilo“ je ovih dana na svega pet-šest metara od obale.

Novica Stanković, šefa Čuvarske službe Predela izuzetnih odlika (PIO) Vlasina  kazao je za Kurir da je ovako nešto viđeno poslednji put pre 20 godina, a posledica je podizanja nivoa vode i kretanja vazdušnih i vodenih struja. On očekuje da će doći do pomeranja i manjih plutajućih ostrva.

Ostrvo će ostati uz obalu dok ga ne pokrenu jači vetrovi.Taj deo obale jezera ovih dana, zbog posebnog osećaja, opsedaju brojni posetioci Vlasine i fotografišu ostrvo i njegovu bujnu vegetaciju. Radi se o nesvakidašnjoj pojavi„, kaže Stanković.

vlasotinsko-jezero-plutajuce-jezero-foto-direkcija-surdulica-1466762105-936027

Biljana Nikolić,direktorka Turističke organizacije u Surdulici kaže da Vlasinsko jezero ima tridesetak manjih plutajućih ostrva, koja su, od nastanka ove veštačke akumulacije 1948. godine, jedinstven prirodni fenomen, a da je Mobi Dik, sa oko dva hektara površine, najveće među njima.

Plutajuća ostrva su najatraktivnija turistima koji su sada i u prilici da dođu do njih. Na tim tresetnim površinama, koje su se posle punjenja jezera, pre 50 godina odvojile sa dna i isplovile na površinu, danas rastu posebne biljne vrste, među kojima su najpoznatije breze i vrbe i žive nesvakidašnji primerci ptica, gmizavaca i insekata. Iz tog razloga na svim ostrvima strogo je zabranjen boravak ljudima osim u istraživačke svrhe“, pojašnjava Nikolićeva.

vlasotinsko-jezero-plutajuce-jezero-foto-direkcija-surdulica-1466762105-936025

Prema njenim rečima ta plutajuća tresetna ostrva, kao izuzetno retki prirodni fenomeni u svetu, bila su jedan od ključnih elemenata zbog kojih je Vlasinska visoravan proglašena Predelom izizetnih odlika.

Vlasinsko jezero, pored plutajućih ostrva debljine do jednog metra, ima i dva“ standardna“ ostrva, Stratoriju i Dugi del.

Kurir/ Foto: Direkcija Surdulica


Podeli:
  1. Prve posledice Brexit-a!!!

Comments are closed.