Na Dan ljudskih prava ženama deljeni kišobrani

Na Dan ljudskih prava ženama deljeni kišobrani
Podeli:

Obeležavajući Medjunarodni dan ljudskih prava, dan kada je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 10.decembra 1948.godine donela Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Odbor za rodnu ravnopravnost grada Leskovca i najstarija NVO i jedina koja se u Leskovcu bavi ljudskim pravima, organizovali su akciju u gradskom parku gde je ponovo upozoreno na kršenja prava žena.

Na ovoj uličnoj akciji podeljeni su kišobrani kao simbol zaštite, ali i promotivni materijal, liflete i  majice.

Iako svest o ovim zločinima postoji, broj ubijenih žena u toku jedne godine, u Srbiji, se ne smanjuje. To pokazuju za sada jedini javno dostupni podaci o ubistvima žena u porodično partnerskom kontekstu koje objavljuje Mreža Žene protiv nasilja pretražujući novinske članke. Nedostatak zvaničnih, javno dostupnih podataka o femicidu u Srbiji je prvi problem u sagledavanju rasprostranjenosti i karakteristika najbrutalnijeg oblika muškog nasilja prema ženama kao i utvrđivanju preventivnih mera”, kazala je Ljiljana Nešić iz ove organizacije.

Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, izrađena 2011. godine ukazala je na neophodnost prevencije femicida a Vlada Republike Srbije ove godine proglasila 18. maj Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilje. Žene za mir su  Leskovcu prikupile više od 1.500 potpisa u prošlogodišnjoj kampanji 16 dana aktivizma nasilja nad ženama.

(Kraj)


Podeli:
  1. Ja staja jedno 20-25 minuta pored njih, sve očekujući da mi „dodele“ kišobran, ali me jedna od tih gospođa diskretno odvuče u stranu i objasni mi da nema ništa od kišobran, jer sam ja, citiram: „po difoltu nasilnik, s obzirom da sam muškarac“. E, sad, šta im to znači, ja ne razumem, a dal bi dobio kišobran da sam se gospođi predstavio kao gej?

Comments are closed.