Danas su Poklade, spremate li se za Karavešticu?

Danas su Poklade, spremate li se za Karavešticu?
Podeli:

Srpski Halloween ili Karaveštica je običaj koji je neobilazan na jugu Srbije i aktuelan uvek povodom praznika Poklade, kada se preskače vatra u nameri da se, jelte, kara veštica, tačnije otera veštica.

Paljenje i preskakanje vatre i danas je ostao redovan običaj za vreme poklada

Prema narodnom verovanju, u ovom periodu je posebna opasnost pretila od veštica i raznih zlih sila, pa su se mladići, devojke i deca doskora masovno mazali belim lukom, pravili buku, a najefikasniji metod zaštite bile su vatre.

Kad vatre dogore onda se obavezno, uglavnom na prevaru, mnogima izgarave lica, da bi se, kako se veruje, nečastive sile i zle veštice uplašile i pobegle od vatre i pokladara. 

U 19 časova ispred prostorija udruženja,,Ilinden“ i Etno muzeja paliće se vatrea povodom belih poklada, služiće se rakija za starije a za decu jelo koje se sprema za taj dan

Iste večeri se poklapa i čuveno „lamkanje jaja“… ako nisu slučajno poskupela.

Kuvano jaje se probuši iglom, zaveže za luster iznad stola, zavrti, a ukućani se trude da ga uhvate ustima bez pomaganja rukama.

Bela nedelja, poklade ili kako neki nazivaju, karaveštice, obeležavaju se kako bi se po legendi, oterale zle misli, loša sreća kao i hladni dani.

Dragan Marinković


Podeli:
 1. Ili „Rocka procka“ u Prizrenu. Pored vatre prwko koje se skace zaigra se i kolo uz harmoniku. Bilo nekad.

 2. Tako je, danas su Karaveštice, ali nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa Halovin koji je keltski praznik mrtvih, nešto kao zadušnice. Karaveštice su doček proleća i „karanje“ :-) odnosno „teranje“ veštica. Ne znam za to mazanje lukom. Ima logike, ali nikada nisam čuo.

 3. Admiral Kuznjecov 26.02.2017., 12:07

  Svakodnevno na Pinku gledamo te iste samo bez ono „kara“!

 4. Zar se vatra ne pali prvog maja? Ja znam za 1 maj a ovo prvi put cujem

  • E, za prvi maj to je već neka druga ezoterija. Sve mu to na isto dodje, kako se obrnemo vatrom smo opaljeni.

 5. imamo lepe običaje, a nameću nam se neki tudji… halovin itd.

 6. koliko znam kod nas se kaže karavešNica …. slovo „N““ a ne „T“

  • Kaže se i jedno i drugo.

   • Idi utopi se nemoj nas da daviš 28.02.2017., 14:47

    Bata je pametnjakovic, otkrio je batica zaveru protiv srbstva vaskolikog gde mrski neprijatelj hoće da nam ubači „T“ u našu Karavešnicu. Batice, idi zakaži raspravu sa svojim popom, oni ljube staroslovenske svetkovine.

Comments are closed.