Manifestacija ‘’Darovi netaknute prirode’’ u selu Djokinci na Staroj planini

Darovi prirode u banicama, belmužima, presnim pogačama…

Darovi prirode u banicama, belmužima, presnim pogačama…
Podeli:

Organski krompir, luk, šargarepa, cvekla, paprika, paradajz, pasulj, drenjine, šumski plodovi, razna jela, pite, pogače, kolači, sokovi, džemovi , lekovito bilje,  sve to se našlo na bogatoj trpezi manifestacije ‘’Darovi netaknute prirode’’ u selu Djkinci na Staroj planini, udaljenom od Pirota 40 kilometara.

Manifestaciju koja se organizuje prvi put i koja je izazvala veliko interesovanje ne samo meštana, nego i turista iz zemlje i inostranstva, organizovao je Savet Mesne zajednice sela  uz pomoć grada Pirota i Turističke organizacije Pirot.

Na tridesetak štandova bili su proizvodi koje je darivala priroda i tradicionalna jela ovog kraja.

Posebno mesto pripalo je krompiru koji se u ovom staroplaninskom selu od davnina proizvodi na prirodan način i bez korišćenja hemijskih sredstava.

Predsednik Saveta MZ sela Ivica Veljković kaže da su iznenadjeni velikim brojem izlagača ali i dobrom posetom.

Negujemo tradiciju proizvodnje čuvenog visočkog krompira koji uspeva na peskovitoj zemlji i u divnoj priorodi.Pored brojnih jela od krompira, tu si i mnogi drugi specijalitet”, kaže Veljković

Dodeljene su  i  tri nagrade.

Pripremila sam pohovan krompir,krompir pečen u kukuruznom brašnu, čorbu od krompira, sukanu banicu, ljutenicu,belmuž…”, objašnjava Nataša Ćirković, dobitnica nagrade za najbolju banicu.

Jetrve  Nada i Radmila Popović su se potrudule da njihov štand bude najlepši a na njemu sve same djakonije.

Spremile smo pite, kolače,čorbe,kozji sir, domaće sokove,presne pogače,kiflice, krompir na razne načine. Lepo je što imamo priliku da pokažemo darove netaknute prirode u selu”, pričaju.

Mirjana Vasić je dobila nagradu za pripremljenu čorbu od krompira.

Umesila sam i domaći hleb pečen u vurnji, pasulj, krompi  ,pitu. Želela sam da pokažem naše seoske specijalitete”, kaže ona.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je dobro  što se ljudi ovde vraćaju i pozvao meštane da kategorizuju svoja domaćinstva za turiste, pored postojećeg Planinarskog doma.

Sve je više turista  zainteresovanih  za ovaj deo Stare planine.Podržavamo ovakve manifestacije u našim selima”, rekao je Vasić.

Organizovano je nadmetanje u bacanju kamena s ramena, nadvlačenju konopca,skok  iz mesta, brzo ispijanje piva a meštani i gosti su rado zaigrali i kolo u centru sela

Zoran Panić

 


Podeli: