Dejan Milenković predstavlja Srbiju na Art Balkanu u Moskvi

Dejan Milenković predstavlja Srbiju na Art Balkanu u Moskvi
Podeli:

LESKOVAC – Dejan Milenković iz Predejana biće jedini umetnik iz Srbije koji će svoje radove predstavi na РосБалкФест u Ruisiji, od 3. do 15. oktobra.

Dejan Milenković (35) bavi se duborezom i njegove freske, portreti, pejzaži, skulpture i drugi predmeti naći će se na ovoj prestižnoj izložbi u Moskvi, koja je deo Moskovskog festivala nacionalnih kultura.

duborez 1

“Posle ocene i poziva da učestvujem na izložbi u Moskvi, dobijam i pristupnicu da postanem član Profsojuza hudoznikov Rossie, koji ću i potpisati prilikom odlaska naredne godine na isti festival. To je veliko priznanje i veoma sam ponosan što ću predstavljati sebe, svoj rodni kraj i Srbiju, čije ministarstvo kulture je odbilo da pomogne moj put”, priča za Jugmediu mladi umetnik.

Dejan Milenković predstavlja Srbiju na Art Balkanu u Moskvi.

Njegovi radovi nalaze se širom Srbije, ali i u Rusiji, preko Sibira do Švedske, u Kanadi i u Americi.

duborez

Štap koji nosi vladika niški Jovan je delo ruku Dejana Milenković, poklon uručen prilikom njegovog boravka u Predjenu, zajedno sa ikonom svetog Jovana.

Svoja prva znanja o drvetu stekao je Tehničkoj školi u Grdelici, na smeru tehičar finalne obrade drveta, a duborezom počeo da se bavi nešto kasnije.

“U početku sam drvo nabavljao preko prijatelja i radio u lipi. Sada radim kako u lipi tako u divljoj krušci, kao i orahu koji je po meni najzahvalniji za duborez kog kupujem na stovarište u Leskovcu gde se susi i termički obradjuje”, priča momak iz Predejena, čiji put u Rusiju finansiraju njegovi imućniji zemljaci  –  supružnici Dragan i Marina Pavlović kao i Srđan Stanisavljević.

(Kraj) mil


Podeli:
  1. Svaka čast Dejane! Držimo ti palčeve! Oduševićeš Ruse kao i nas!

Comments are closed.