Divlje konje na Vlasini proganjaju glad i vukovi

Divlje konje na Vlasini proganjaju glad i vukovi
Podeli:

LESKOVAC/SURDULICA – Krdo od oko 90 divljih konja na Vlasini iznemoglo je od gladi i ugroženo od čopora vukova. Lovci iz Surdulice pronašli su dva raskomadana konja, ali strahuju da su vukovi, mraz i sneg od oko dva metra visine naneli daleko veću štetu ovim životinjama.

Predsednik lovačkog udruženja “Vrla” iz Surdulice Dragan Kostadinović rekao je danas agenciji “juGmedia” da su vuci pokušali da prekolju i jedno ždrebe.

“Situacija je alarmantna. Naši lovci su pronašli u snegu leševe dva konja i jedno promrzlo ždrebe koje se nekako izvuklo iz čeljusti vuka, ali strahujemo da je šteta daleko veća”, kazao je Kostadinović.

Dodao je da je sneg na Vlasini dubok i do dva metra i da u takvoj situaciji konji nisu u stanju da funkcionišu.

“Nemaju čime da se hrane jer je rastinje zatrpano, a ne mogu da beže od vukova kada je sneg dublji od 40 centimetara. Naši lovci su videli jedno stado i bilo je veoma iznemoglo od gladi”, rekao je.

Divlji konji na Vlasini, koji predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju, kreću se oko sela Božice, udaljeno tridesetak kilometara od Surdulice prema Bosilegradu.

Ranije su se kretali u jednoj grupi, a sada su, objasnio je Kostadinović, razbijeni u nekoliko grupa i raštrkani na površini do desetak hiljada hektara.

“Prema našim saznanjima u tim stadima ima oko tridestak ždrebadi”, dodao je naš sagovornik.

O konjima se ranije brinuo jedan meštanin Božica koji se odselio u Beograd.

Kostadinović je rekao da su lovci iz Surdulice spremni da krenu u potragu za konjima kako bi im dostavili hranu, ali da je to udruženje siromašno jer se izdržava od skromnih članirina.

“Naši lovci će danima dežurati na Vlasini, samo nam je potrebna veća količina hrane, pa zato molim sve ljude koji vole životinje da pomognu”, apelovao je predsednik lovačkog udruženja “Vrla” iz Surdulice.

Lovačko udruženje “Vrla” jedno je od najaktivnijih lovačkih udruženja u Srbiji.

Njegovi članovi su ove zime redovno dostavljali hranu divljim životinjima u lovištima, poput Vlasine, Bitvrđe i Klisure, ali su primetili da su vukovi rastrgli i nekoliko srna.

Kostadinović je rekao da se zainteresovani donatori mogu javiti na broj telefona: 064-66-68-869

(Kraj)

 


Podeli:
  1. Valjda Krdo, a ne stado…

  2. A kao da je to toliko bitno?

  3. Ja sam licno napravi nekoliko slika , cak i mali video, ali je bilo mnogo lose vrema pa zbog toga nisam ni mogao da pridjem malo blize do njih! Konji su na milosti samih sebe , brane se tako sto se krecu u copor , nogama sklanjaju sneg da bi dosle do suve trave i ako je to sve gorelo do kasne zime , tako da i od te vrste hrane nema dovoljno.Apelujemo na sve ljude dobre volje da pomognu oko , spasavanja tih konja.

Comments are closed.