Đonovi iz Vranja za ceo svet

Za proteklih godinu dana upošljeno je 20 novih lica, a 85 radnika raspoređeno je na osmočasovnom radu u tri smene
Đonovi iz Vranja za ceo svet
Podeli:

Za 60 godina postojanja ,“Hemijska industrija Vranje” u prethodnoj deceniji, jedna je od retkih preduzeća koje i nakon privatizacije beleži rast proizvodnje sa novim pogonima i tehnologijama kao i novim upošljavanjem.

Preduzeće je tokom svog postojanja imalo pet direktora, a na njegvom čelu najduže se zadržao Rade Novković koji vodi ovu firmu pune 23 godine

Nekadašnja “Koskara” ,koja je osnovana 1957. godine kao prvo industrijsko preduzeće na jugu Srbije nakon II Svetskog rata, bavila se proizvodnjom stočne hrane i tutkalnih lepila, da bi nakon 12 godina program proizvodnje proširila na viši nivo. Ova vranjska firma danas slovi za najvećeg proizvođača đonova na Balkanu, a pojas za spasavanje u vreme tranzicije bila je privatizacija  u kojoj je sa 67 odsto kapitala, većinski vlasnik postala italijasnka multinacionalna kompanija “Kenda Farben Balkan”.

Tim povodom danas je u hotelu “Pržar” upriličena proslava duplog jubileja, 60 godina postojanja ove fimre  i 10 godina od osnivanja zajedničke kompanije sa preduzećem „Kenda Farben Balkan“.

Očekuju nas bitke za bolji kvalitet, nižu cenu, kraći rok isporuke, a oružje će nam biti moderan dizajn, raznolikost ponude i velike serije. Mi nemamo šta da krijemo, nastavljamo bitke za osvajanje „Geox“ i „Falk East“, jer mi to možemo. Uporedo sa tim planom usmereni smo na evroazijsko tržište, pre svega na Azejberdžan, Uzbekistan i Kazahstan“, rekao je tom priliko Rade Novković, direktor HIV.

Tokom svog poslovanja HIV je na tržište plasirao oko 50 miliona donjih delova obuće, dok je “Kenda farben Balkan” proizvela, blizu 400 tona lepila .U dogovoru sa lokalnom samoupravom i nadležnim institucijama, razgovora se o korišćenju lokalnih kapaciteta za velike sisteme.

Nadam se da ovo neće biti jedina poslednja italijanska investicija u našem gradu. Svi smo svesni toga da su italijanski investitori dobro dočekani i siguran sam da ćemo napraviti još dobrih poslova sa novim radnim mestima što će povećati životni standard sugrađana”, kazao je Nenad Antić, zamenik gradonačelnika.

Duzepe Tipa, suvlasnik i osnivača firme „Kenda Farben“  , koja svoju tradiciju izrade najkvalitetnijih lepiva za  za obućarsku i drvnoprerađivačku industriju gaji od 1963. godine, rekao je da je  težak period prevaziđen zajedničkim radom uz veliku odgovornost i poštovanje svih zaposlenih.

“”HIV”  danas predstavlja važnu realizaciju za ovu teritoriju sa velikim potencijalom za razvoj, kako na nacionalnom, tako i na internacionalnom nivou. A svi uspesi postignuti su zahvaljujući sposobnošću i energijom ove radne grupe”, rekao je Tipa između ostalog.

Menadžment HIV, pored povećanja namenske izvozne proizvodnje u narednom periodu najavljuje  i nova ulaganja koja se pre svega odnosi na  proširenje skladištenih kapaciteta. Ova investicija vredna  150.000 evra, prema najavama direktora bića realizovana do kraja maja iduće godine.

Milan Zdravković


Podeli: