Doktorka prepisivala recepte, pa ih podizala i prodavala

Doktorka prepisivala recepte, pa ih podizala i prodavala
Podeli:

Vojna policija odredila je zadržavanje do 48 časova radi saslušanja pedesetšestogodišnje S.P. iz Niša, civilnom licu koje radi kao lekar pri Vojsci RS u Vojnoj bolnici Niš, zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 st. 2. u vezi sa st. 1 KZ., po nalogu niškog Osnovnog javnog tužilaštva.

Postoji osnovana sumnja da je S.P. izvršila krivično delo na taj način što je nezakonito popunjavala recepte za lekove, na ime pacijenata koji imaju otvorene kartone u ovoj ustanovi, a potom iste u dve različite apoteke u Nišu, podizala lično ili preko civilnog lica koje takođe radi u niškoj Vojnoj bolnici, što su im omogućile radnice apoteka, iako nije bilo uslova za to pošto se radilo o receptima koji glase na druga lica čije vojne zdravstvene knjižice nije imala kod sebe, piše u saopštenju OJT.

Uhapšena S.P. je u apotekama podizala dijetetske suplemente i lekove koji se ne izdaju na recepte, tako što je izdavala recepte na druge lekove u protivrednosti ovih suplemenata.

Iz ovih apoteka pomenute radnice su joj to omogućile a ovi recepti su dalje slati na naplatu u Fond za SOVO i od istog apotekama vršena refundacija njihovih cena, dok je određeni deo lekova prodavan po nižoj ceni pacijentima jedne privatne zdravstvene ordinacije, u vlasništvu A.P., pišu Niške vesti.

U popunjavanju i potpisivanju određenog broja recepata pomagala su joj još dva civilna lica zaposlena pri Vojsci, dodaje se u saopštenju koje je izdalo Osnovno javno tužilaštvo.

Pored nje, u akciji koju su sproveli Vojna policija Generalštaba Vojske RS, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu, Vojnobezbedonosnom agencijom Ministarstva odbrane RS i Zdravstvenom inspekcijom, u utorak 12. decembra, određeno je zadržavanje do 48 časova radi saslušanja i civilnim licima A.P. (1955.) zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 st. 1 KZ pomaganjem u vezi sa čl. 35. KZ i R.M. (1958.) zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234 st. 2. u vezi sa st. 1 KZ, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo.

Izvor: Niške vesti


Podeli: