Drvoprerađivačima u Leskovcu nedostaje stručni kadar

Drvoprerađivačima u Leskovcu nedostaje stručni kadar
Podeli:

LESKOVAC – Leskovačke kompanije u dvroprerađivačkoj proizvodnji požalile su se danas predstavnicima lokalne samouprave da imaju velike probleme sa školovanim kadrom, s obzirom da se jedina srednja škola koja obučava učenike u ovoj delatnosti nalazi u Grdelici.

Vlasnik preduzeća „Bebi snovi“ iz Leskovca Staniša Nikolić istakao je da bi svim kompanijama koje se bave ovim poslom bilo mnogo lakše kada bi kadar zapošljavali direktno iz leskovačkih srednjoškolskih klupa.

„Evo, mi smo već raspisali konkurs za desetoro novih radnika i mi ćemo ih lično obučavati za proizvodnju. Mnogo bi nam bilo lakše kada bi se jedna takva škola nalazila na području gradskog jezgra i kada bi odatle mogli da uzimamo kadrove. A drvopreprađivačka delatnost je jedna od najrazvijenijih industrija u Leskovcu sa mogućnošću brzog zapošljavanja“, kazao je Nikolić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, prilikom posete ovog preduzeća, istakao je da je najveći problem u tome što omladina ne želi da upisuje takve smerove.

„Evo vam klasičnog primera. Moj otac i moja porodica su bili poznati po mesarskoj proizvodnji. Jako je teško bilo da pronađemo radnike jer za to niko ne želi da se školuje. Ove godine se za mesare prijavilo svega 7 svršenih osnovaca. Nezainteresovanost je veliki problem, ali mi tu ne možemo ništa“, istakao je gradonačelnik.

On je pored ove drvoprerađivačke firme koja se bavi proizvodnjom krevetića za bebe obišao i „Beli bor“ u naselju Ančiki, kao i „Tranzit komerc“ u Leskovcu.

„Na svaki način pokušavamo da pomognemo domaćim privrednicima. Godišnje odvojamao od 30 do 50 miliona dinara za subvencionisanje lokalnih privrednika. To je posao lokalne samouprave i zadovoljni smo postignutim rezultatima“, kazao je Cvetanović.

Obećao je da će lokalna samouprava ulagati i u infrastukturu u okolini fabrika domaćih privrednika. Tako je savetovao vlasnika „Belog bora“ da se obrati svojoj mesnoj zajednici kako bi podneli zahtev za uređenje trotoara u ovom naselju. Ukoliko takav zahtev stigne lokalnoj samoupravi, „posao će biti završen do kraja kalendarske godine“.

(kraj) dum


Podeli: