Dveri: Dok se Beograd razvija mi izumiremo

Dveri: Dok se Beograd razvija mi izumiremo
Podeli:

Najnovija istraživanja Srpskog pokreta Dveri pokazuju da je Beograd gotovo 7 puta razvijeniji u svim segmentima od Jablaničkog okruga.

Iz ovog pokreta upozoravaju da ekstremnu stopu nezaposlenosti pre svih, beleže opštine Žitorađa 72,7%, Lebane 67,5%, Bojnik 66%, Preševo 64,7%, Merošina 64%.

Na jugu Srbije, ubrzani pad zaposlenosti, nasleđeni infrastrukturni problemi i nerazvijenost privrede, najviše su pogodili opštinu Bojnik, koja je u odnosu na 2002. godinu, izgubila 89% radnika u privredi (nefinansijski sektor), a slede Lebane (-83%), Bela Palanka i Vladičin Han (-77%) i Surdulica (-73%)“, navodi član potpredsednik Dveri i doktor ekonomskih nauka Predrag Mitrović.

On ističe da regionalne razlike, posmatrane na nivou okruga, merene indeksom razvojne ugroženosti iznose 1:7, što pokazuje da je Beograd, primera radi, gotovo 7 puta razvijeniji u svim segmentima analize od Jablaničkog okruga.

Izražene neravnomernosti u razvoju su toliko duboke da je nerealno očekivati da će, uz vladajući ekonomski model, zasnovan na liberalnoj ekonomskoj filosofiji i deregulaciji, nestati u dogledno vreme. Izraženi problemi ekonomskog razvoja upućuju na činjenicu da samo država, sa svojim resursima, institucijama i zakonskom regulativom, može na adekvatan način da inicira, usmeri i realizuje rešavanje istih. Iz navedenog se zaključuje da se mora unaprediti strateško planiranje na svim nivoima i determinisati jedinstveni strateški okvir razvoja naše zemlje. Kod takvog pristupa država mora da identifikuje strateške razvojne pravce, usmerava i pomaže grane i preduzeća koja imaju perspektivu. Reč je o aktivnoj državi koja ume strateški da misli“, navodi Mitrović.

Po njemu, pred Vladom je izbor – da rešava probleme koji očigledno postoje ili da po nalogu MMF i Svetske banke lobira u rešavanju problema koji oni smatraju da su njihovi problemi, „a u cilju postizanja potpune dominacije, okupacije svih resursa i uništenja srpske države, privrede i konačno naroda“.

Dragan Marinković


Podeli:
Da bi se odredjena sredina ekonomski razvijala morala bi da iznedri asove. Citaj da ih izabere na izborima. U Leskovcu kao centru regiona Mesko ne uliva poverenje, prosto nije ga majka rodila za tu poziciju. Ja sam iz Lebana i bavicu se dosadasnjim nasim predsednicima, odnosno liderima. Zoran Ivkovic, poloprivredni proizvodjac iz Togocevca, svakako najveca greska G.Marjanovica. Ipak sa sest razreda osnovne nemoze da se bude predsednik. Mica Stankovic, dr. matematickih nauka, profesor univerziteta, za deset godina vladavine vise popio vinjaka nego vode. Na njega se nadovezuje doktor, specijalista interne med. konzumirao i vinjak i viski, svakako maliganski reprezentativac. E… Opširnije »
Kinezi ne izdaju fiskalne račune

Ajmo da se otcepimo od Beograda!

Jao i ja se slazem. Ajmo da se otcepimo od Beograda. Neznam dali cu bolje ziveti, ali cu se u procepu otcepljenja sigurno dobro zabavljati. Kako bi divno recitovali ovi sa Pinka, Dnevnog telegrafa, Informera… Pa D.J.Vucicevic. Evo i imam predlog za naziv drzave. Drzava buntovnih Srba sa Juzne pruge i ostalih lelemuda. Ovog trenutka pocinjem Ustav da pisem.

Ako se već cepamo, ajmo onda da ne koristio severne termine kao što su „lelemud“ i sl. Predlažem Peđu za predsednika republike, a možda i kraljevine. Kralj da bude Vjačeslav iz dinastije Nešić jer je mnogo svet prošo. Ministar informisanja Molder, naravno. Zaslužio je. Nastavi niz…

Mesko ministar za proširenje istočnih granica Republike Leskovac: Zlatni Pjasci – Varna – Plovdiv – Stara Zagora. O, pardon…zamenio sam ga sa tamo nekim radikalom.

Pronašli rupu na saksiji

Šta Dveri predlažu? Da se okrenemo nekom drugom glavnom gradu? Sofiji na primer? Hajde, ne zamajavajte nas sad i vi. Uvek i svuda se prestonice razvijaju nauštrb unutrašnjosti a za taj problem ni mnogo veći umovi od vas ne umeju da nađu rešenje. Beograd je gazda Srbije i tu je kraj priče.

Gle, Njujork nije glavni grad, a razvijeniji od Vašingtona. Isto, od svojih glavnih gradova razvijeniji su i Minhen, Zirih, Mančester … Verovatno ima još., ovi mi prvi pali na pamet. Ne kažem da Beograd ne treba da se razvija ili bude razvijeniji od manjih gradova, ali ništa ne bi falilo da ta razlika u razvijenosti bude manja. Postoje mehanizmi, samo sadašnjoj vlasti ne odgovara.

More jok, ne odgovara ni sadašnjoj a ni „prošlosnoj“, tvojoj vlasti. Što peco nisi pokrenuo inicajtivu kad ste bili vlast nego sad ..reš.

Njujork radi – Vašington se gradi. Mančester radi -London se gradi, Minhen radi – Berlin se gradi…

Држава Србија мора престати да проналази стране „инвеститоре“ и да им плаћа да „инвестирају“ у српску привреду. Та новчана средства морају бити прусмерена ка подстицању домаћих предузећа и предузетника, у циљу повећања запослености. Држава на све начине и из свих расположивих извора – повољним кредитима, пореским олакшицама, извозним подстицајима, стратешком развојном политиком, мора да помогне опоравак домаће прерађивачке индустрије и пољопривреде. Потребне су непрекидне кампање и притисци кроз медије да се купују домаћи производи. Приоритетно је важно уредити тржиште рада у Републици Србији, а систем образовања ускладити са његовим потребама. Важно је побољшати флексибилност, али и отклонити проблеме дуалности тржишта… Opširnije »
A da nije možda najveći problem u ljudima koji su vodili i vode ovaj grad i jug Srbije u propast? Da li je neko čuo da se neko pobunio ili odbacio direktive iz Beograda, da je tražio nešto, da se zauzeo za grad? Ja ne. Ja samo znam da sve naše „vođe“ krasi podanički mentalitet sa krajnjim ciljem da ih na kraj prime u „visoko“ društvo beogradsko. Dosta im je stančić i neka funkcija mala ali je bitno da je pobegao iz „selo“. Sad je „gradski“ i sa gnušanjem odbacuje sve ono „prosto“. Ah da, i da ne zaboravim, omiljena… Opširnije »