U EU Kutku o srednjem veku kao o medijavelizmu

U EU Kutku o srednjem veku kao o medijavelizmu
Podeli:

U Informacionom evropskom kutku u Nišu posetioci će 18. decembra imati priliku da slušaju predavanja profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Jelene Erdeljen, koja će govoriti o srednjem veku posmatranom kroz literature, medije, filmove i internet.

Zašto je srednji vek i dalje, i danas, konstantno u središtu pažnje, ne samo akademske javnosti, zašto nikog ne ostavlja ravnodušnim, pitanje je na koje će profesorka pokušati da odgovori.

Skup počinje u 17 časova

U široj javnosti, navodi se u propratnom saopštenju, ocene i percepcija srednjeg veka kreću se između dva ekstrema, gotovo da nema umerenih. Srednji vek se doživljava u rasponu između zlatne legende i/ili mračnog doba, ne samo u određenim istoriografskim delima već, možda čak i pretežno, u popularnim shvatanjima i popularnoj kulturi.

Aktuelnost srednjovekovlja i srednjovekovne civilizacije i kulture, uključujući i vizuelnu kao jednu od njenih ključnih determinanti, kako u naučnoj, stručnoj javnosti i literaturi, tako u beletristici, savremenim vizuelnim medijima i kompjuterski generisanim virtuelnim svetovima široke potrošnje, filmovima kompjuterskim igricama i aplikacijama, može se podvesti pod pojam modern medievalism (moderni medievalizam) ili neo-medievalism (neo-medievalizam), fenomen koji i sam postaje u poslednje vreme predmetom naučnog proučavanja.

Neo-medievalizam je neologizam koji je prvi popularizovao italijanski medievista, pisac i polihistor Umberto Eko u svom radu naslovljenom „Snevanje u srednjem veku”, objavljenom 1986. godine.

Dr Jelena Erdeljan vanredni je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Autor više knjiga i studija posvećenih kulturi i vizuelnoj kulturi Balkana i mediteranskog sveta. Organizator i predavač na brojnim međunarodnim naučnim radionicama i letnjim školama, među kojima se izdvajaju one sprovedene u saradnji sa univerzitetima u Konstancu, Kelnu (Nemačka) i Ben Gurion univerzitetu u Negevu (Izrael). Alumna univerziteta u Konstancu. Izvršni koordinator TEMPUS projekta “Razumevanje vizuelne kulture na Balkanu”.  Dobitnica ordena Kavalyera del Ladino koji dodeljuje Nacionalni savet za Ladino i Ben Gurion univerzitet u Negevu, Izrael.

(Kraj)

 

 


Podeli: