Festival tradicionalne muzike „Retnik“ prvi put u LKC-u

Festival tradicionalne muzike „Retnik“ prvi put u LKC-u
Podeli:

Treći festival tradicionalne muzike „Retnik“, biće održan u subotu 9. decembra i nedelju 10. decembra, po prvi put u organizaciji Leskovačkog kulturnog centara, sa namerom da ova manifestacija postane tradicionalna leskovačka.

Prvog dana festivala, u subotu od 19 sati, održaće se koncert tradicionalne muzike, dok će narednog dana u 11 časova biti održana radionica tradicionalne muzike.

Namera programskog urednika festivala Svetlane Spajić, koja je ujedno i jedan od izvođača tradicionalne muzike, kao organizatora festivala, jeste da ova manifestacija postane mesto živog susreta i druženja svih generacija posvećenih tradicionalnom zvuku, jer je to najbolji način da se ovo narodno stvaralaštvo očuva i stekne nove poklonike.

Pored Svetlane Spajić, na festivalu će nastupiti i Olga Krasojević, doajen srpskog tradicionalnog pevanja i vođa jedne od najboljih srpskih izvornih grupa „Crnućanka“, zatim Slavica Ređić iz Štrpca koja će predstaviti pesme iz kraja podno Šar planine.

Cilj ovog festivala je promocija domaćih i stranih tradicionalnih umetnika, koji izvode retku tradicionalnu muziku poput srpskih ojkalica, pesama izvika i gajdaških svirki

Iz Nove Varoši, stižu Miloljub Šaković i Miroljub Raketić, vodeći muški tandem pevanja „izvika“, a iz Timočke krajine dolazi Bokan Stanković, vodeći srpski gajtaš i jedan od poslednjih autentičnih nosilaca sviračke tradicije istočne Srbije.

Na festivalu će se predstaviti i „mladi lavovi“ Jovana Lukić, Marija Novaković i Ana Mratinković, učenice odseka za tradicionalno pevanje muzičke škole „Stanislav Binički“ Leskovac.

Organizatori festivala su LKC, World Music asocijacija Srbije i udruženje „Ring Ring“, uz finansijksu podršku grada Leskovca.

Emilija Mladenović


Podeli:
  1. Krajincaninov rogjeni brat 7. decembra 2017., 6:42 pm

    Tradicionalna muzika „Četnik“? Će dođemo bratova i moja familija obavezno.

Comments are closed.