Film Siguran posao o proizvođačima pogrebne opreme u Nišu i Leskovcu

Film Siguran posao o proizvođačima pogrebne opreme u Nišu i Leskovcu
Podeli:

Ekipa filmskih stvaraoca predvodjena rediteljem Igorom M. Toholjem i producentom Gradimirom Nikolićem ovih dana je na lokacijama u Nišu i Leskovcu završila snimanje dokumentarnog filma pod nazivom “ Siguran posao ”.

Film se, prema rečima reditelja Igora. M. Toholja iz jednog posebnog ugla bavi profesijom proizvođača pogrebne opreme i nepobitnom činjenicom da je smrt je neminovnost, kraj jednog puta.

“Film “Siguran posao” zapravo slavi život u svim pojavnim oblicima. To je metafora života u prizvodnji jednog mrtvačkog sanduka. Publika kod nas do sada sigurno nije imala priliku da vidi ništa slično”, istakao je Toholj.

Producent  filma „Siguran posao“ Gradimir Nikolić rekao je da film kreće od drveta u prirodi, potom prati njegovu obradu, sastavljanje u mrtvački sanduk, polaganje sanduka u zemlju i izrastanje novog drveta iz zemlje.

Drvo, kao simbol života na koji smo svi upućeni, nije samo materijal od koga se proizvode pogrebni sanduci. Ono je ishodište života kome se sve vraća”, istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima film pokazuje kako život i smrt, kao dva sveta, postoje istovremeno i dopunjuju se.

Svuda oko sanduka, centralnog predmeta u svim kadrovima kreću se ljudi. Scene putovanja ka smrti kao krajnjem cilju smenjuju se sa scenama života u najširem smislu”, rekao je Nikolić.

Dokumentarni film “Siguran posao” ima 15 kadrova i traji 15 minuta.
Publika će najpre moći da ga vidi na najznačajniji evropskim festivalima dokumentarnog filma, a potom i na festivalima u Srbiji.

Film je snimljen pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije i podršku privatnih firmi ’’Stanković’’ iz Leskovca i ’’Had’’ iz Niša.
Biljana Ljubisavljević


Podeli: