Filmu o malom vlasotinačkom plivaču Zlatna buklija

Filmu o malom vlasotinačkom plivaču Zlatna buklija
Podeli:

Film „KRiSTijan“, autora Nebojše Ilića iz Vlasotinca, dobio je sinoć na 12. Medjunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija“ u Velikoj Plani prvu nagradu u oblasti veronauke za, kako je žiri ocenio, nadahnuto predstavljanje drevnog duhovnog čina Bogojavljenja u okolnostima savremenog života.

Film govori o desetogodisnjem dečaku Kristijanu Pesiću, koji je sa  sa nepunih 15 meseci prvi put zaplivao za Časni krst u Vlasini i plivao u kontinuitetu svih deset godina da bi ga na jubilarnom, desetom, plivanju ostali takmičari pustili da dopliva prvi do krsta.

Ovo je druga nagrada  za film Kristijan, a prema rečima autora već je ušao u zvanične takmičarske selekcije festivala u Prokuplju, Rusiji i Portugaliji.

Nebojša Ilić Ilke snimio je 11 dokumentarnih filmovova i s njima osvojio četrdesetak nagrada u zemlji i inostranstvu. Kaže, da je prestao da ih broji.

Nagrade su samo potvrda da to što radiš nešto vredi. Mislim da tajna leži u kontinuitetu, ili snimam, ili planiram snimanje”, kaže za Jugmediu ovaj hroničar juga Srbije.

U samo tri njegova filma radnja je smeštena u varoši na Vlasini, a samo tri puta je Ilić uz nagradu dobio i novac.

(Kraj)

 

 

 


Podeli: