U Lebanu održana prezentacija o proglašenju Radan planine za park prirode

Formira se čuvarska služba na Radan planini, drugi korak razvoj turizma

Formira se čuvarska služba na Radan planini, drugi korak razvoj turizma
Podeli:

U prisustvu predstavnika lokalnih samouprava Medveđe, Lebane i Bojnika, u Lebanu je održana javana prezentacija o planini Radan koju je Vlade Srbije nedavno proglasila za novi Nacionalni park prirode.

Domaćin prezentacije ove tri opštine na koje gravitira planina Radan bio je  šef šumske uprave u Lebanu Novica Stevanović. Predavači su bili Dejan Miletić rukovodilac odeljenja za zaštitu šuma i zaštitu priordnih dobara pri Srbija šume i Božidar Milovanović, rukovodilac odeljenja za privatne šume pri tom preduzeću.

U okviru Plana ima tri stepena koji će regulisati sve naše aktivnosti na ovom području. Prvi stepen gde će biti uskraćene sve aktivnosti po uredbi Vlade Republike Srbije koji je već stupio na snagu. Cilj nam je da se u najskorije vreme uspostavi što bolja saradnaj sa lokanim samoupravama u ovom slučaju sa Lebanem, Medveđom I Bojnikom, kako bi što bolje fukcinisao rad i poštovanje svih uredbi na ovom lokalitetu”, kazao je Milovanović.

Predhodnog dana ovakav skup održan je u Kuršumliji. Dejan Miletić je za Jugmediu pojasnio da je cilj da i nevaldin sektor i lokalno stanovništvo prepoznaju šta je to novo na području planine Radan.

“U najkraćen izvršili smo prezentaciju da vidimo i prikažemo koji su to lokaliteti koji se nalaze u obliku prvog režima stepena zaštite i koji se nalaze u obliku režima drugog i trećer stepena. Zatim koje su aktivnosti dozovoljene a koje nisu da se vrše u okviru parka prirode. Takođe, za koje su se aktivnosti obavezali upravljači. odnsono JP Srbijašume”, kazao je.

Đavolja varoš, koja je već mapirana kao svetski turistički potencijal, biće proglašena za gep park

Zanimalo nas je od čega će se krenuti.

Jedna od prioritetnih funkcija u narednom period, a to ćemo uraditi u najskorijem vremenu, je da se formira čuvarska služba čija će uloga biti da na terenu srovode i kontpolišu sve aktivnosti koje će biti u skladu  sa režimom zaštite i očuvanje prirode. Takođe, da obezbedimo zaštićeno područje i da već početkom naredne godine  počnemo bližu saradnju  sa lokanim samoupravama u Kuršumliji, Prokuplju, Bojniku, Lebanu i Medveđi, kao i Turističkim organizacijama ovih opština na čijim prostorima gravitira planina Radan. Da pratimo  zajedno i da vršimo razvoj zaštićenog područja. Pošto mnogi smatraju  kada se neko područje proglasi  da je samo zabrana korišćenja bilo koje kativnosti. Naprotiv, kada se proglasi pruža mnogo mogućnosti za ravioj turizma  i praktično ta razvojna funkcija je klučna za unapređenje tog prirodnog dobra, pojasnio je Dejan Miletić

 

Vukašin Stevanović

 


Podeli:
  1. Karadjordje 31.10.2017., 18:03

    Опрости им, Боже…

  2. prezentacija ne vazi nema ga dragan jovic to bez njega nesto ne stima.

    • zna li zet da pise. 01.11.2017., 11:02

      Ako cemo posteno nema ga ni Bojan Dzavtic, a on se ozbiljno bavi turizmom. Ja sam sve ovo razumeo da poljaci treba da stite divlje zeceve od vukova.

  3. i od mene oprosti im boze neznaju sta rade

Comments are closed.