Gde se troše naše pare?

Podeli:

LESKOVAC – Javni funkcioneri troše novac građana, poreskih obveznika I  mi moramo da znamo gde taj novac ide. Jedini način da to naši sugrađani saznaju jeste putem Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, predočeno je na danasšnjoj konferenciji za novinare regionalne agencije “Jeužne vesti” u Leskovcu, koja je  pokrenula projekat „Imaš pravo da znaš“.

Osnovni cilj “Južnih vesti” bio je podizanje svesti građana da imaju pravo da javnim funkcionerima traže „račun“, odnosno da funkcioneri imaju obavezu da građanima obrazlože kako troše njihov novac.

“Kroz aktivnije učešće građana u sistemu kontrole javnih finansija i rada javnih institucija znatno bi bio smanjen stepen korupcije a time i podignut kvalitet života građana” rekao je glavni I odgovorni urednik ovog internet portala Predrag Blagojević.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja veoma je moćno oružje u toj borbi. Ali, iako na snazi već 7 godina, veomamalibroj građana iskoristio je svoja prava i tražio uvid u rad državnih institucija.

Kroz projekat „Imaš pravo da znaš“, između ostalog, ponuđeni su građanima južne Srbije odgovori na pitanja šta mogu da traže i od koga, ali i kome i kako da se žale ako ne dobiju tražene odgovore.

(Kraj)


Podeli: