NATALIET - INTERVJU Doktor Nebojša Marković, specijalista za vantelesnu oplodnju

Ako za godinu dana ne dođe do začeća, potrebna pomoć stručnjaka (VIDEO)

Ako za godinu dana ne dođe do začeća, potrebna pomoć stručnjaka (VIDEO)
Podeli:

Specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista fertiliteta i steriliteta Neboša Marković sa timom Specijalne bolnice za lečenje sterilteta SPEBO u Leskovcu, koju vodi genetičar Miodrag Stojković, postiže zapažene rezultate. Razgovaramo o problemima s kojima se susreću bračni parovi, ali i o rešenjima.

Doktore Markoviću, postali ste kredibilna bolnica, pre svega za vantelesnu oplodnju, za dobijanje potomstva, ono što je iskonska želja roditelja.

Veliko mi je zadovoljstvo da kažem da se sledeće godine navršava 10 godina od početka rada SPEBO Medikala, bolje reći Specijalizovane bolnice za lečenje sterilteta, jer mnoge slučajeve i probleme steriliteta mi smo rešavali i nekim drugim postpucima, a ne samo vantelesnom oplodnjom.

Koliko je bračnih parova za to vreme zatražilo pomoć u SPEBU, i koliko je iz nje izašlo zadovoljno, šta kaže vaša statistika?

Mislim da je negde oko 7,5 hiljada parova prošlo kroz našu bolnicu. Do sada je urađeno negde oko 2.000 ciklusa vantelesnih opolodnji. Veoma smo zadovoljni rezultatom jer do kraja godine očekujemo da se rodi 600. dete. Znači, oko 600 dece je rođeno zahvaljujući radu SPEBO Medikal.

Koliki je to procenat uspešnosti?

To je negde oko 30 posto novorođene dece, što je značajan uspeh.

Taj postotak je i na nivou Srbije, ako se ne varam.

Pa kako gde, ovo je evropski prosek.

Čini se da sve veći broj parova ima problema sa začećem, bez obzira na godine. Prema statistici, oko 40.000 parova u Srbiji ima taj problem. U 40 posto slučajeva uzrok se pripisuje muškarcu i isto toliko ženi. Kakva su vaša iskustva u SPEBU?

Pogledajte ceo intervju

Moram da vas isrpravim, između 300 i 400 hiljada parova ne mogu da imaju decu. Naša iskustva se poklapaju sa iskustvima drugih bolnica, a broj koji se uvećava posledica je toga što sve veći broj parova priznaje da ima problem sa sterilitetom. Ranije se ćutalo i gledalo se na to kao na neku vrstu lične bolesti. Danas, zahvaljujući državi i medijima, sve veći broj parova priznaje da ima problem i na vreme se obraća lekaru, i zato je ta cifra velika, mislim pre svega u fertilnom periodu.

Koliko vremena traje ceo proces, od prvog pregleda do odluke za vantelesnu oplodnju, pa do njene primene i rezultata?

Negde oko dva meseca.

Koliko vremena prođe od ubacivanja embriona u matericu žene do saznamja da je taj embrion nastavio život, odnosno, do saznanja da je žena – trudna?

Prvu informaciju dobijemo putem laboratorijske tehnike, odnosno, nakon 14 dana od ubacivanja embriona radimo test preko krvi i saznamo da li je žena trudna.

Za to vreme žena prolazi kroz, čini se, vrlo tešku hormonsku terapiju, kroz stres. To je ono čega se i najviše boji.

NEOPHODNA POMOĆ PSIHOLOGA

Sam postupak vantelesne oplodnje je jako kompleksan. U tu svrhu, dobro bi bilo kada bismo bili u mogućnosti da se uključi i jedan psiholog. Psihološka priprema i podrška pacijentu je veoma bitna. Naravno, da je na prvom mestu porodica ili bračni partner, ali podrška od strane psihologa bi bila itekako dobra. Nažalost, za sada u Srbiji nemamo dovoljno razrađenu tu šemu. U nekim zapadnim bolnicama obavezno je prisustvo psihologa prilikom procesa vantelesne oplodnje. Za sada sa tim u Srbiji kuburimo i u privatnim i u državnim institucijama.

To znači da ni u Leskovcu nema takvog savetovališta.

Nema, nažalost, postoji savetovalište za trdunice u okviru Doma zdravlja i ono je vrlo posećeno, ali koliko ja znam niko se ozbiljno ne bavi pripremom za podršku pacijentima u sklopu vantelesne oplodnje.

Čini se da je potrebno bračno savetovalište i za one kod kojih ne uspe vantelesna oplodnja jer se zaista prolazi kroz veliki stres i razočaranje.

Naravno, sam postupak vantelesne oplodnje se ne završava time što vi date krv na analizu. Podrška je potrebna u oba slučja. To bi meni kao ginekologu bilo jako prihvatljivo, jer sam ja sada prinuđen da vršim tu neku psihološku podršku bračnim parovima, iako, naravno, nisam za to dovoljno stručan.

Da li se sterilitet leči isključivo vantelesnom olodnjom. Čini se da se olako poseže za tom metodom?

Naravno da ne. Dobili smo mnogo beba vrlo jednostavnom procedurom. Vatntelesna metoda je poslednji izbor ukoliko ne daju rezulate druge metode.

Postoji dilema oko toga kada bračni par treba da se javi svom ginekologu zbog poroda, posle godinu, dve tri, ili više godina. Kada suticaija postaje alarmantna?

Procedura kaže da, ukoliko godinu dana nakon regularnih i redovnih seksualnih odnosa ne dođe do začeća, bračni par treba da se obrati savetovalištu za fertilitet i sterilitet. Međutim, to ne znači da je za sve parove taj interval isti. Ukoliko imate 40 godina i ukoliko već nakon 6 meseci ne dođe do trudnoće, trebate da se obratite specijalisti za lečenje fertiliteta i steriliteta. Nekada je dovoljno i par meseci za postavljenje kompletne dijagnoze, nekada malo više. Ali, ono što ja apelujem – ukoliko nakon godine dana, pa i više, ne dođe do trudnoće, morate se obratiti specijalizovanoj ustanovi, ustanovi koja se bavi ispitivanjem uzroka i lečenjem steriliteta. Prošlo je vreme kada su lekari govorili – čakajte, biće, ne vidim problem. Problem postoji ukoliko nema začeća nakon godinu dana i takvi problemi se uspešno otkrivaju i leče u uspešnim klinikama kao što je SPEBO Medikal.

Vi ste, ili biste trebalo da budete i društveno odgovorna ustanova. Da li kod vas ima besplatne vantelesne oplodnje za Leskovčanke, u mestu u kome stvarate svoj dohodak?

Vi se dobro sećate da smo mi na početku svog rada, 2008. i 2009. godine, pa mislim, čak, i 2010. uradili veliki broj vantelesnih oplodnji za bračne parove sa teritorije Leskovca. Urađeno je 108 besplatnih postupaka. Međutim, kasnije se na tome stalo jer je potrebna podrška i lokalne samouprave i Bolnice, da se nađe neka zajednička reč i zajednička mogućnost, ne bi li se pomoglo ženama. Međutim, moram da kažem da država danas čini značajne pomake u pomoći takvim parovima, a SPEBO Medikal se nalazi na spisku bolnica, koje potpuno besplatno, o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, radi vantelesnu oplodnju.

Koja je vaša poruka bračnim parovima koji žele, a ne mogu da imaju decu?

Osnovna poruka glasi da, ukoliko se ustanovi problem, a to je – ako ste mladi bračni bar i ako godinu dana, ponavljam ponovo, ne dođe do začeća, morate se obratiti specijalizovanoj ustanovi koja će utvrditi problem i koja ima mogućnosti da reši problem.

Milica Ivanović

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Podeli:
  1. Postovano, zelim da pohvalim pisanje na ovu temu, posebno sto ova tema moze da se tretira kao „tabu“ tema u Srbiji. Retko ko pise/prica na ovu temu. Potrebno je da se sto vise pise, cuju razlicita misljenja strucnjaka, postupci koji se rade i na koji nacin u klinikama, a takodje kontaktira i udruzenje Sansa za roditeljstvo koja pokusava da olaksa svim parovima koji prolaze kroz postupke VTO. Iskreno se nadam da cete imati sluha za ovu temu i pisati jos.

  2. Hvala bogu ja i moja zena neimamom problem sa tim, evo trece dete na putu, treci mesec mi zena. Dal ce sad sin il po treci put cerka? Mada, koe god da bude, da je zivo i zdravo!

Comments are closed.