GODIŠNJICA MUZEJA, Ustanova kulture ponos Leskovčana

Narodni muzej u Leskovcu je u poslednje vreme postao nezaobilazna destinacija domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti istorije, areheologije i turizma"

GODIŠNJICA MUZEJA, Ustanova kulture ponos Leskovčana
Podeli:

Narodni muzej u Leskovcu ponos je grada na Veternici zbog niz uspešnih izložbi, naučnih skupova i brojnih priznaja i nagrada, ali i nezaobilazna destinacija domaćih i svetskih stručnjaka, zaključak je sa današnje proslave 69 godina od otvaranja ove kulturne ustanove.

Suzana Ranđelović promovisala je novi sajt muzeja u Leskovcu

Dan leskovačkog muzeja obeležen je svečanom sednicom Upravnog obora, u prisustvu brojnih zvanica, među kojima: Sanja Grujičić-Cukić, savetnik muzejske delatnosti u Ministartsvu kulture i informisanja, episkop vranjski Pahomije, istoriričari dr Ivan Becić i dr Dejan Antić, leskovački književnik Saša Stojanović, te gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da je ova ustanova ostvarila niz zapaženih aktivnosti, koje služe na ponos muzeju, ali i gradu Leskovcu. U prilog tome naročito svedoči činjenica da je Narodni muzej u Leskovcu proglašen za najbolji u Srbiji. Reč je o priznanju „Mihajlo Valtrović“, koje dodeljuje Muzejsko društvo Srbije. Ova prestižna nagrada dodeljuje se za izuzetne rezultate postignute tokom prethodne godine za poseban doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, a na stručnom polju za očuvanje, tumačenje i prezentaciju kulturnih dobara“, kazao je gradonačelnik Cvetanović, podsećajući da je pre dve godine, a prvi put od 1974., promenjena stalna muzejska postavka.

Muzej je ove godine dobio 4 projekta kod domaćih i 1 kod međunarodne instutucije

Vršilac dužnost direktora ovog muzeja Mira Ninošević govorila je o aktivnostima u poslednjih godinu dana i o budućim planovima. Između ostalog, navela je 12 tematskih i likovnih izložbi koje su svojim kvalitetom privukle veliki broj posetilaca, o gostovanjima sa kapitalnom izložbom „Jug Srbije u velikom ratu 1915-1918“, o izdavačkoj delatnosti, potencirajući najnoviji broj Leskovačkog zbornika, o naučno istraživačkim radovima uz podršku domaćih i stranih institucija, o brojnim manifestacijama….

Narodni muzej u Leskovcu je u poslednje vreme postao nezaobilazna destinacija domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti istorije, areheologije i turizma. Pored studijskih poseta profesora iz Kembridža i Oksforda, ali i zainteresovanosti austrijskih i nemačkih areheologa za saradnju u istraživanju praistorije našeg kraja, muzej u Leskovcu su krajem aprila posetili i studenti turizmologije sa Geografskog fakulteta u Beogradu, kao i profesori Pontifikalnog instituta za hrišćansku areheologiju Vatikana“, navela je Ninoševićeva, posebno apostrofirajući početak priprema ulaska arheološkog lokaliteta Caričin grad kod Lebana, o kome se stara muzej, na listu UNESCO.

Imali smo godinu izuzetnih aktivnosti na svim poljima iz profesionalne nadležnosti i dali smo poseban doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, ali i promovisanju samoga grada“, zaključila je Ninošević.

Na svečanoj sednici skupštine promovisana je i 56. sveska Leskovačkog zbornika o čijem sadržaju je govorio Becić, kao i Zbornik radova „Jug Srbije u velikom ratu“, o kome je govorio vladika Pahomije i dr Antić.

Cvetanović i Ninoševićeva su govorili i o predstojećoj proslavi 500 godina od manastira svetog Jovana Krstitelja kod Jašunje, u organizaciji grada i uz pomoć muzeja.

Milica Ivanović

 


Podeli:
  1. Samo da pitam šta je sa obećanjem koje ste dali a koje niko od građana nije tražio?
    „Leskovac dobija muzej na otvorenom“
    http://jugmedia.rs/leskovac-dobija-muzej-na-otvorenom/

Comments are closed.