Gorštacima je najteže

Gorštacima je najteže
Podeli:

KURŠUMLIJA – Koliko je težak život planinskim selima u kuršumlijskoj opštini najbolje se vidi u ovoj situaciji kada su zbog  blokiranih puteva prepušteni sami sebi. Zavejane kuće pritisnuo sneg koliko i  godine onemoćale i usamljene gorštake.

„Ima mnogo  slučajeva kojima treba pomoć u hrani. Trenutno je najteže porodici Biočanin iz Kutlova koja ima troje dece,  i na pomoć čekaju takođe porodice sa troje dece Radulović iz Svinjišta i Antonijević iz Ivan Kule, do njih moramo da se probijemo sa teškom mehanizacijom, izjavio je sekretar Crvenog krsta iz Kuršumlije, Milomir Nikolić, koji je svakodnevno u kontaktu sa Štabom za vanredne situacije.

Težak život žive baka Anka Jakovljević ( 82 )  i deka Borivoje  ( 82 ), u potkopaoničkom selu Trećak. Nemoćni i bez hrane, a hladnoća ulazi kroz prozore koji ne dihtuju. Imaju samo  tri koze, jedva o njima brinu,  kazao  je  starina Borivoje koji u kući zbog hladnoće sedi sa kapom. Donešene namirnice,  dobro će im doći.

Hladnoća i nemaština udarila i na njihovog komšiju Novičić Novaka ( 74 ), koji je gluvo nem, korisnik socijalne pomoći, koga obilazi kada može snaha. Da se ne vide suze, zagledao se u dobijene namirnice, trebalo mu je snage da prekrsti ruke na grudima i na taj način se zahvali na poseti i pomoći, jer imaće brašna da ne bude gladan.

(kraj)


Podeli:
  1. Djordje Šmigić 18.02.2012., 19:11

    Slično je i sa žiteljima-gorštacima ispod planine Sokolovice u selima Tovrljane, Arbanaška, Bačije,Kosmača i dr. gde u zavejanim zaseocima već sedmicama niko ne navraća.Gorštaci žive kako moraju i umiru zaboravljeni.Tako je pre nekoliko dana umrla starica Rosa Šmigić iz s.Tovrljana.Preminula je u kuršumlijskoj bolnici, ali do tovrljanskog groblja nije mogla biti prebačena, zbog zavejanih puteva.Sahranjena je privremeno na groblju u Kastratu.Šta da pričamo dalje i čudimo se zašto su nam ova sela opustela.Ovi gorštaci s pravom smatraju da su od svih zaboravljeni.

Comments are closed.