KOLEVKA – NATALITET - O LEPOTI RAĐANJA I ODGOJU DECE

Govorili su mi da sam luda što sam opet trudna, a ja sam im poručila…

Na pad nataliteta često utiče i strah od rađanja, strah od materinstva i očinstva, strah od odgovornosti, strah od ekonomske i socijalne neizvesnosti, strah od gubitka komoditeta, strah od stagniranja karijere posebno kod majki, odnosno, strah od diskrimnicije trudnica i majki koje često koriste bolovanje zbog bolesti deteta, posebno kod majki, i strah od siromaštva. U Leskovcu ne postoji ustanova ili udruženje koje bi se bavilo navedenim problemima, a majke sa višebrojnom decom u našem serijalu pokušavaju da dočaraju svu lepotu rađanja i odgoja dece
Govorili su mi da sam luda što sam opet trudna, a ja sam im poručila…
Podeli:

Ja sam obična žena koja je dobila šansu da se bavi izuzetnim poslom, da odgajam dva dečaka i jednu devojčicu. To je najlepši posao na svetu i tu sreću niko ne može da mi oduzme, kaže nam još sa kapije dvadesetsedmogodišnja Marija Pejčić iz Leskovca.  Dočekuje nas sa malom Nedom u naručju koja ima tek dva i po meseca.

Nije planirala da ima troje dece, ali nakon prvog sina Ognjena (6) i malog Mateje (3), znala je da neće stati dok ne dobije i devojčicu

Na prvi pogled biste pomislili da uopšte nema decu, jer deluje kao devojka koja se možda tek udala i „radi“ na potomstvu. Doterana, nasmejana, kao da za sebe ima sve vreme ovoga sveta.

Deca se nikada ne planiraju. To se jednostavno desi i to je dar sa neba. Iako nismo neki bogataši, ja se osećam kao najbogatija žena na svetu“, kaže nam Marija.

Iako ne skida osmeh sa lica, priznaje da joj je pogotovo u trećoj trudnoći bilo jako teško. Bila je osuđivana od svojih najbližih i bez podrške što se odlučila da podari život još jednom detetu.

Govorili su mi da sam luda, da to neću moći da izdržim sama. Bilo je i ružnih opaski i to direktno u lice: Aman Marija, hoćeš li već jednom da prestaneš da šetaš taj stomak do zuba?! Ali nisam im ostajala dužna. Odgovarala sam im da je to lično moja stvar i da gledaju u svoje dvorište, a ne u moje. Najbitnije je da sam imala podršku supruga i da se jako dobro slažemo“, priznaje nam ova majka troje dece.

Često je sama sa decom kod kuće jer joj je suprug profesionalni vozač kamiona i dešava se da i po dve do tri nedelje ostaje sama. I kaže da joj nije teško.

Teško je jer Stojan nije tu, to sigurno, ali sve ostalo je stvar oranizacije. U našoj kući je ujutru baš gužva i veselo. Spremanje za vrtić, doručak, završavanje jutarnje higijene u kupatilu… Često nastane haos kada shvatim da im nema garderobe koju smo uveče izvadili iz ormana i složili na stolicu… A tek da me vidite kada spremam ručak: Obe ruke u testu a malu Nedu ljuljam nogom u kolicima. Urnebesno! I to mi nije stresno i teško, već uživam u njihovom odrastanju“, prepričava nam Marija.

Tata je retko sam sa decom. A kako se on snalazi sa njima?

Mom suprugu ništa nije teško, a deca vole kada ostanu sa njim, slušaju ga više nego mene, mada on uopše nije strog. Ume na neki drugi način da postigne mir u kući. Kada su deca sama sa njim nikada ne naprave neki nestašluk, čak ni u kući ne bude nered, što nije slučaj kada su samo sa mnom. Mada, ni on niti ja nismo strogi roditelji. Tata ume da „zategne“. Ali, zato kada treba nešto da im se kupi, što baš nije neophodno, ja sam protiv, a tata nije. Njega lakše nagovore nego mene“, dodaje.

Marija je puna podrške porodicama sa više dece. Ipak, ne podržava bezuslovno rađanje, odnosno, stvaranje velike porodice sa petoro i više dece ukoliko nema osnovnih uslova za njihovo odrastanje. Međutim, ne osuđuje jer svako ima, kako kaže, pravo na sopstveni izbor. 

Osim dečjeg dodatka za treće dete koji mi sledi po zakonu, od države nikada nisam dobila ništa, niti tražila. Mi svi imamo finansijke probleme, ali oni ipak nisu ključni, već pre svega kako se centri za socijalni rad prema takvim porodicama odnose. Često ih omalovažavaju, osuđuju što imaju više dece. Osuđuje nas i društvo“, navodi.

Ogorčena je, kaže, licemernim okruženjem koje se ponaša kao da je greh imati troje i više dece u Srbiji, a sa druge strane su svima puna usta borbe za povećanje nataliteta.

Ako imate veru u bolje sutra, ako ste optimista, ako volite život, onda vam ništa nije teško, pa ni da shvatite da danas nešto nemate. Ja svojoj deci gledam da pružim najbolje, ali sam im dala nešto što neki drugi roditelji nisu – braću i sestre. Moja deca se ne igraju skupim igračkama, igraju se zajedno, i to je njihovo bogatstvo, to što imaju jedni druge„, zaključuje.

I da se vratimo na početak. Kada upoznate Mariju, a da je vidite bez njenih anđela, nikada ne biste pomislili da je majka troje dece.

To što sam majka ne znači da ne znam da uživam u životu. Izađem sa drugaricama, ponekad odem i u diskoteku. Sa decom ne prestaje život, već postaje bogatiji“ zaključuje ona.

Dragan Marinković

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Podeli:
 1. Svaka cast, nek su vu deca ziva i zdrava. Ja i zena moz imamo jos jedno, nije kasno nemamo ni 30god.
  0  0
  • Krajincanin, ako stvarno imate po 26-28 godina možete slobodno da očuvate još 7-8.
   0   0
   • Nema Krajinac kohones za toj. Dva deteta ko neki građanin ☺ Nek su živa i zdrava.
    0    0
    • Pazi kad ne verujem 19. jula 2017., 12:01 am

     Kraninčanin ima samo dva deteta?!! Ne mogu da verujem. Nek su živa i zdrava, ali po njegovim komentarima ja sam bio ubedjen da ima najmanje 9 jugovića i 4-5 jugovićke.
     0     0
 2. osudjivana od najbližih.. upravo je to srž našeg problema sa natalitetom
  0  0
 3. Blago tebi ti si presrecna zena. Imam dvoje dece, ceznem i za trecim, ali suprug ne zeli. Tako da cu ostati uskracena za tu zelju. Neka su ti ziva i zdrava decica prlepa su
  0  0
  • НЕ ЗНАМ ЗАШТО ВИ С ЊИМ О ТИМ СТВАРИМА РАЗГОВАРАТЕ. уРАДИТЕ ТО ОН ВАМ НИ РЕЧ НЕЋЕ КАЗАТИ. ХВАЛИ ЋЕ СЕ.
   0   0
 4. Bravo, ženo, majko, kraljice!
  0  0
 5. Bravoo Marooo!!
  „Ajmo zaokruzi na 4, da i Neda ima sestricu :D :D :*
  0  0
 6. protiv mode stoji srpska cast 18. jula 2017., 1:48 am

  Moderno je biti napucana na fejsu, sise u vis, i citanje ogavnosti u inboksu. Divno je biti udata mlada zena sa troje decice i muzem. to ovim napucanim baba devojkama nece da kazu – napucana je za jedno a dobra mlada zena za je za porodicu i decu. Bravo mlada majko,i oce,i decice, to je Srbija, a ne zake koke.
  0  0
 7. Ovaj tekst, treba da bude terk za veliku većinu tekstova na lokalnim el. portalima. Tema svakodnevnice Leskovca i okolnih mesta. „Velike teme“, Vučić, Vulim, dr Nebojša u mutnu Maricu; ili u rimski bunar pa zamandariti, a ključ u mutno Dunavo.Odlično.
  0  0
 8. Za one koji ne znaju Marija pored svoje dece cuva i ceo komsiluk,napuni bazen,iznese sve moguce igracke,ljuljaske,njihalice,kolica,kamione,avione i sva deca su tu jedno 15stak sa jos toliko mama :-D jedno veselo druzenje kao u vrticu :-)
  Ona je super mama i pravi primer mladim mamama…
  0  0
 9. Лепо.
  0  0
 10. Mara je kraljica zena kod nje uvek pored tri deteta ima nesto slatko spremljeno,svaka čast Maro :-)
  0  0

Comments are closed.