Građani odlučili: Evo kome idu dodatnih 13 miliona iz leskovačkog budžeta

Građani odlučili: Evo kome idu dodatnih 13 miliona iz leskovačkog budžeta
Podeli:

Rebalansom budžeta Leskovac će za jednokratne pomoći, usluge ličnog pratioca deteta, personalne asistente i dnevni boravak u programu socijalne i dečje zaštite izdvojiti dodatnih 13 miliona dinara, a sve zahvaljujući zajedničkoj akciji Narodnog parlamenta i gradskog Odeljenja za finansije.

Sa projektom se nastavlja i u narednoj godini, a tek će se doneti odluka kojim ustanovama i socijalnim grupama će novac biti namenjen

Oni su u prethodnom periodu anketirali građane i na osnovu odgovora Leskovčana kreirali preporuke za budžet za 2018. godinu.

Najvažnije je da se ova povećanja odnose na one usluge socijalne zaštite koje su i građani identifikovali kao prioritete, odnosno za koje su se izjasnili da je potrebno povećati izdvajanja iz budžeta grada“, objašnjava Ana Pecarski iz Udruženja „Narodni parlament“.

Anketiranje građana imalo je za cilj njihovo uključivanje u proces donošenja budžeta Grada Leskovca.

Uključivanje građana znači i povećanu kontrolu i odgovornost vlasti, ali ono znači i zainteresovane, aktivne i proaktivne građane koji su osnov funkcionalne lokalne zajednice. Realizacija se oslanja na podsticanje većeg uključivanja građana u planiranje, izvršenje i kontrolu lokalnog budžeta, kroz saradnju lokalnih organizacija civilnog društva i medija, i kroz učenje od primera dobrih praksi u ovoj oblasti“, objašnjavaju u Narodnom parlamentu.

Cilj inicijative je uspostavljanje kontinuirane saradnje, razumevanja i recipročnog konstruktivnog dijaloga između lokalnih samouprava i nedržavnih aktera u lokalnim zajednicama u oblasti upravljanja javnim finansijama.

Projekat „Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije” deo je šireg programa „Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama” koji UNDP sprovodi u saradnji sa Centralnom jedinicom za harmonizaciju Ministarstva finansija Republike Srbije.

Dragan Marinković


Podeli:
  1. Sve pohvale za Narodni Parlament, to je prava građanska akcija! Dok se Ediakacioni centar glupira sa parama Ministarstva omladine sa prevaziđenim akcijama tipa Mladi su su super, mladi su zakon, Narodni Parlament odlično i pametno radi. Samo napred!

    • Gospođo, Nataša, ne trošite džaba reči na nevladine organizacije. Koga još one interesuju? Nevladine su postale vladine jer ih finasira vlada a činjenica je da nas već odavno ne zanimaju ni vladine organizacije. Njih da pitate ko su i šta rade neće umeti da vam kažu.

Comments are closed.