Grdelica, varoš sa najlepšim drvoredima iznad „crne tačke“

Grdelica, varoš sa najlepšim drvoredima iznad „crne tačke“
Podeli:

Kada sa novog auto-puta preko dva kružna toka skrenete ka Grdelici, naićićete na prelepe senovite drvorede koji s obe strane skoro pokrivaju prilazni put za ovu varoš kraj Leskovca, put od par stotina metara, popločan kockom.

Reč je o raskošnim visokim platanima, posađenim, kako se Grdeličani sećaju, 1969, ili 1970. godine.

Iste godine, u istoj omladinskoj akciji, posađen je i drvored u ulici pored osnovne i srednje škole u Grdelici, Ulica 29. Novembar.

Bila je to moja prva omladinska akcija, pa mi je ostala u sećanju“, kaže za Jugmediu Božidar Vučković, većnik grada Leskovca, rođen u Grdelici, koji je učestvovao i organizovao na desetine omladinskih akcija i u periodu kada više nije bio baš tako mlad.

Drvored pored dveju škola ostao je netaknut i ukras je, inače, siromašne varoši sa soc-realističkim građevinama, a na ovom prilaznom putu posečeno je nekoliko stabala zbog auto-puta.

I sve bi bilo idealno da u vezi sa ovim prilazom ne stoji jedno veliko – ali!

Vučković veli da je bilo nekih pregovora da se put s drvoredom sredi u okviru gradnje auto-puta, ali da se od toga odustalo iz njemu nepoznatih razloga

Put je, naime, postao crna tačka Grdelice zbog njegove nebezbednosti, budući da je, s jedne strane propala kocka stara pola veka, a s druge, zbog nepostajanja trotoara ili pešakih staza. Pre nekoliko godina protestovali su roditelji uz pretnju da neće puštati decu u školu dok se problem ne reši. Data su neka obećanja, problem nije rešen, niko se više ne buni, a opasnost i dalje vreba, tim pre što se školska deca uveče vraćaju svojim kućama neosvetljenim putem koga natkriljuju drvoredi.

Imali smo odobren projekat za proširenje tog prilaznog puta odnosno, za izgradnju pešačkih i biciklističkih staza i za osvetljenje. Čak smo i električne stubove postavili. Sve je to palo u vodu dolaskom novih vlasti 2000. godne, a stubovi su nestali bez traga“, tvrdi Vučković.

Od tada je prošlo 17 godina. Malo okrnjeni drvored, odnosno, platani, i dalje se baškare na svom mestu izazivajući divljenje pešaka i vozača, ali i rasklimatana, uganuta, kocka i dugačak pravi put bez pešačkih staza, put koji preko mosta putnika direktno vodi u centar varoši.

Milica Ivanović


Podeli:
 1. Pa lepa je ne kazem, i Krajince si je lepo na svoj nacin!
  0  0
 2. ,,Data su neka obećanja, problem nije rešen, niko se više ne buni, a opasnost i dalje vreba…“
  Definicija politike na jugu Srbije zadnjih n godina…
  0  0

Comments are closed.