Grupa za slobodu medija: Kaznite napadače na novinare!

Grupa za slobodu medija: Kaznite napadače na novinare!
Podeli:

Predstavnici Grupe za slobodu medija, povodom Dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, organizovala je akciju ispred zgrada u kojima su smešteni Republički javni tužilac, tužilaštva i sudovi u  Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu kako bi ukazali na problem bezbednosti novinara u Srbiji.

Akcija je počela u minut do 12 jer je, kako su naveli, poslednji momenat da se reši problem bezbednosti novinara

 Na lecima koje su delili građanima podseća se da je samo u ovoj godini zabeleženo tri puta više napada, pretnji i pritisaka na novinare u odnosu na 2013. godinu, a da napadači još uvek nisu procesuirani.

Javnost i odgovorne državne organe smo podsetili da su ove godine novinari nekažnjeno 68 puta bili napadnuti, praćeni, snimani, da im se preti smrću gotovo svakodnevno, da je provaljeno u stan višestruko nagrađivane novinarke koja se bavi istraživačkim novinarstvom. U takvoj atmosferi nema nezavisnog novinarstva, nema zaštite javnog interesa, ni neophodne kontrole vlasti“, saopštili su iz ove grupe.

Tvrde da su i građani sa kojima su razgovarali tokom akcije veoma su pozitivno reagovali i podržali su zahteve novinara.

Očekujemo da Republičko javno tužilaštvo kao i sva druga tužilaštva i sudovi na delu pokažu da rade u javnom interesu, da se ne boje nasilnika i da ni na koji način ne zavise od njih I to tako što će što pre omogućiti da se rasvetle ubistva, pretnje i napadi, a počinitelji privedu pravdi. Zahtevamo da svi napadači budu procesuirani jer bez povećanja bezbednosti za novinare neće biti ni slobodnih medija“, zaključuje se u njihovom saopštenju.

Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac je zvanično, preko pisarnice, upućeno pismo sa letkom u kome je navedeno da se broj evidentiranih napada na novinare rapidno povećava iz godine u godinu, podsetili smo je na još nerešene fatalne slučajeve ubistva Dade Vujasinović od pre 23 godine, Slavka Ćuruvije pre više od 18 godina i Milojka Pantića pre 16 godina.

Grupa za slobodu medija okuplja više stotina medija, organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, građanki i građana koji se zajedno bore za slobodne medije u Srbiji.

Grupa je pokrenuta nakon gašenja Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, do kojeg je došlo zbog stalnih političkih i ekonomskih pritisaka kojima više nisu  mogli da se odupiru. Gušenje Vranjskih smatramo simbolom stanja slobode medija u našoj zemlji.

(Kraj) video: insajder.net


Podeli: