Gustav Klimt – veliki austrijski simbolista u LKC

Gustav Klimt – veliki austrijski simbolista u LKC
Podeli:

U Leskovačkom kulturnom centru danas je otvorena dokumentarna izložba „Gustav Klimt – preteča moderne“, koju čine reporodukcije umetničkih dela i fotografije iz ključnih faza austrijskog umetnika 19., a čija dela se u 21. veku prodaju po astronomskim cenama.

Izložba je, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, otvorena povodom 155 godina od rođenja ovog slikara

Gustav Klimt je bio austrijski slikar secesije, simboličkog stila, čiji se život i stvaralaštvo podudaraju  sa zlatnim dobom Beča 19. veka, u vreme nastajanja modernizma. Radio je murale, slike, crteže, dela primenjene umetnosti, a njegovo najpoznatije delo je ulje na platnu Poljubac, koje je umnožavano mnogo puta, a nalazi se čak i na upotrebnim predmetima. Spada u autore čije slike su dostigle najviše cene na aukcijama u 21. veku.

Na otvaranju izložbe Ivana Ristić, urednik umetničkog programa LKC-a, je rekla da ova dokumentarna izložba, koju će Leskovčani moći da pogledaju do 7. jula, kroz reprodukcije umetničkih dela, autentične fotografije i tekst, prati ključne faze u životu i stvaralaštvu velikog austrijskog slikara.

Gustav Klimt je bio najznačajniji slikar austrijske secesije s kraja 19. i početka 20. veka, a izložba govori i o Beču iz tog perioda. Na razmeđi dva veka, Beč kao rezidencija Austro-ugarske monarhije, bio duhovno središte Evrope, uz Pariz, Minhen i London, a 1910. godine, sa 2 miliona stanovnika, bio je jedan od pet najvećih gradova na svetu. Umetnost, književnost i nauka su doživele u to doba vrhunac, a u tom i takvom Beču, rođen je, stvarao i umro, Gustav Klimt“, rekla je Ristićeva.

Klimt je izvršio uticaj na mnoge slikare, među kojima su Oskar Kokoška i Egon Šile, a među njegovim portretima žena iz viskokog društva, najpoznatiji je portret Adele Bloh Bauer, jedine koju je naslikao dva puta. Žene u zlatu spadaju u najznačajnija dela njegovog stvaralaštva.

Ova izložba ima edukativni karakter, zato što su danas na otvaranju bili prisutni đaci i profesori škole za tekstil i dizajn, jer je ovo jedinstvena prilika da o ovom austrijskom slikaru, njegovom radu i životu saznaju više detalja. Ono što je važno za nas kao organizatore, za Leskovački kulturni centar i likovnu publiku, jeste to da ova izložba skreće pažnju na jednog stvaraoca koji je ostavio dubok trag u istoriji likovne umetnosti i izvršio bitan uticaj na slikare u Austriji, ali i čitavoj Evropi. Ovakvim izložbama želimo da afirmišemo vrhunske, trajne vrednosti, nasuprot poplavi kiča i šunda koja je, nažalost, dominantna ne samo kod nas, nego globalno“ objašnjava Ivana Ristić, i dodaje da je ovo ujedno i početak saradnje LKC-a i Austrijskog kulturnog foruma.

Na zatrvaranju izložbe koje će biti 7. jula, LKC očekuje goste iz Austrijskog kulturnog foruma, sa kojima će razgovarati o novim izložbama koje bi u Leskovcu trebalo da se održe na jesen.

Marija Paravinja

 


Podeli: