Hronika o Šefki

Hronika o Šefki
Podeli:

NIŠ – U Niškom kulturnom centru večeras će biti održana promocija knjige LjUBAV I ZLOČIN (Hronika o Šefki), autora Mladena Gvera. U knjizi  autor predočava sagu seoske lepotice, nerotkinje, koja je, nastojeći da obezbedi materinstvo, iz svoje rođake i po lepoti rivalke, izvadila dete i prisvojila ga, čime je izvršena najneverovatnija otmica u istoriji ljudskog roda.

Na promociji će učestvovati advokati iz Niša Oliver Injac i Miroslav Stanković  i Mladen Gvero, književnik iz Beograda, autor knjige.
Odlomke iz knjige čitaće Aleksandar Mihailović, glumac Narodnog pozorišta iz Niša.

Zločin se dogodio 1969. godine u selu Jusići, u blizini Zvornika. Posle pola veka, do danas je slučaj ostao nerasvetljen.
Istovremeno je to psihološka drama o transformaciji ličnosti glavne junakinje procesa koja je, usled siromaštva na selu, pravi život ugledala tek iza zatvorskih rešetaka. Ohrabrena, iako joj je pretila smrtna kazna, do izražaja je došao njen kverualistički intelekt (vešto izmišljanje lažnih ljubavnika), istovremeno sudski proces odvodeći na stranputicu, medijski ju je podigao na pijadestal zvezde procesa. Novinari su joj kupovali garderobu, obuću, šminku.
Kao kraljica procesa sudske drame, Šefka je po izlasku iz zatvora posetila svog advokata u Beogradu Filotu Filu i – više se nikad nije pojavila.
 (kraj)


Podeli: