Inicijativa da se Stara planina proglasi rezervatom biosfere

Inicijativa da se  Stara planina proglasi rezervatom biosfere
Podeli:

PIROT – U okviru STAR projekta koji preko Svetske banke realizuje Ministarstvo poljoprivrede pokrenuta je inicijativa da se Stara planina koja je još 1997. godine proglašena parkom prirode, proglasi  i rezervatom biosfere. Ovu inicijativu podržavaju opštine iz regiona Stara planine- Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad.

U sklopu priprema za kandidovanje Parka prirode „Stara planina“ za rezervat biosfere u okviru UNESCO-vog programa „Čovek i biosfera“, Ministarstvo poljoprivrede u okviru projekta reforme poljoprivrede u tranziciji je angažovalo stručnjake koji će ovim opštinama pomoći oko kampanje i priprema dokumentacije za kandidovanje kod UNESK-a.

“ Prostorim planom Srbije predvidjeno uspostavljanje još četiri rezervata biosfere, pored za sada jedinog Golije-Studenica. Stara planina je jedna od tih područja koja do kraja 2014. godine treba da se proglasi za rezervat biosfere. STAR projekat koji realizuje Ministarsvo poljoprivrede, delom i na području Strare planine ima upravo jedan od ciljeva da se ovo područje proglasi rezervatom biosfere. Angažovani su konsultanti koji će pomoći lokalnim zajednicama i državnim institucijama da se to uradi do kraja. Pokrenuli smo i inicijativu za uspostavljanje kolektivnog žiga garancije za proizvode iz parka prirode, izjavio je  vodja tima za primenu STAR projekta na području Stare planine Sergej Ivanov.

Konsultant koga je angažovalo Ministarstvo poljoprivrede Majkl Grin kaže da rezervat biosfere pruža mogućnost održivog razvoja tog područja i mogućnost ekološkog turizma.

“ Prednost rezervata biosfere je da koristi prirodna bogatstva tog područja. Ključni uslov da taj koncept zaživi je da se uspostave odredjeni vid partnerstva i da se zajedno pripremi plan razvoja tog područja. Tek razgovaramo sa predstavnicima lokalnih vlasti i organizacija iz ove četiri opštine. Postoji interesovanje u celom regionu za ovaj projekat , naveo je Grin.

 

(kraj)


Podeli: