Izgradnja obilaznice oko Niša 2019. godine

Izgradnja obilaznice oko Niša 2019. godine
Podeli:

Predstavnici grada Niša i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavili su danas u Nišu da će izgradnja železničke obilaznice oko Niša, ukoliko sve bude teklo po planu, krenuti početkom 2019. godine.

Član radne grupe Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ljubivoje Slavković istakao je da se do kraja godine raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova, a da bi sredinom naredne godine taj tender bio završen.

„Izvođač radova odrediće dinamiku radova, ali oni ne bi trebalo traju duže od dve godine. Izmeštanje pruge koja sada prolazi kroz grad planirano je za 2022. godinu“, kazao je Slavković na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Slavković je istakao da će dvokolosečna obilaznica biti duga nešto više od 22 kilometra i nalaziće se na potezu od sela Prosek do Popovca.

 

„Izgradnja obilaznice deo je rekonstrukcije pruge od Niša do Dimitrovgrada koja će koštati 300 miliona evra. Sama izgradnja obilaznice koštaće oko 80 miliona evra“, rekao je Slavković i dodao da će izgradnju obilaznice finansirati Evropska investiciona banka.

On je najavio da će narednih meseci krenuti eksproprijacija zemljišta i napomenuo da se na trasi nalazi skoro 1.700 parcela i 47 objekata.

„Vlasnici objekata koji moraju da budu srušeni biće raseljeni u skladu sa domaćim propisima i evropskim zakonodavstvom“, kaže Slavković.

Gradski većnik Miloš Milošević je ovom prilikom izjavio da će eksproprojaciju zemljišta obavljati grad Niš, a država Srbija je za tu namenu obezbedila 1,8 miliona dinara.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović naglasio je da su o izgradnji obilaznice različite prethodne vlasti počele da govore još 90-tih, ali da sve do prošle godine ništa nije konkretno uradjeno.

Bulatović je istakao da je već dosta pripremnih radnji na izgradnji obilaznice uradjeno kako bi gradnja mogla da krene početkom 2019. godine.
B.Lj.


Podeli:
  1. neće finansirati Evropska investiciona banka nego će nam ona dati kredit koji će narod platiti.

  2. Izgradnja je trebalo da počne „juče“! Dobro su se setili…

Comments are closed.