Kako je jedan Leskovčanin promenio celu Jugoslaviju (VIDEO)

Kako je jedan Leskovčanin promenio celu Jugoslaviju (VIDEO)
Podeli:

Umro je drug Tito – i tada je počelo: Leskovčanin Miodrag M. Ilić je iz rodnog grada otišao za Beograd snimio singl „Ne idi ago“ (kao pevač) i tad se prvi put na ploči pojavljuje ime „Južni vetar“ koji je uprkos velikom otporu medija i sredine u kojoj je stvoren, srušio sve postojeće standarde na estradi i u diskografiji. 

Zvuk Južnog vetra, koji je stvorio ovaj Leskovčanin, kasnije poznatiji kao Mile Bas, promenio je ne samo muzičku scenu već i mentalitet tadašnje Jugoslavije; ostavio uticaj čije posledice su nesagledive i dan danas nezaobilazne u svakodnevnom život, pišu Leskovačke vesti.

U pesmama Južnog vetra nema stada, sena i plašćenja, već mnogo više opštih mesta kao što su boem, crvenovino, prevara, ljubav iz daleka, sećanje na nju, izdaja, brat i rat. 

Dovoljno da masa „terorisana“ šlagerima i Bregovićevim rokom pomahnitai seče vene  na pesme Mileta Basa koje koketiraju sa glasovima „kockara“ Mileta Kitića, nadrealne Šemse Suljaković i mlade simpatične Kosidolke Dragane Mirković. Iako je za sve kriv zapravo Sinan…

Kako je Mile Bas stigao u Beograd, upoznao Sinana Sakića i prodao u jednoj noći čak 100.000 kaseta, pročitajte na Leskovačkim vestima.


Podeli: