Jedno vozilo na 3,8 stanovnika

Jedno vozilo na 3,8 stanovnika
Podeli:

VLASOTINCE/LESKOVAC – Iako su Vlasotinčani uvereni da su po broju motornih vozila, u odnosu na broj stanovnika, među prvim opštinama u Srbiji i da svaka kuća ima po dva automobila, statistički podaci govore da je reč o zabludi.

U Vlasotincu živi 29.669 stanovnika, a broj registrovanih vozila, prema podacima Policijske uprave u Leskovcu, je – 7.841, što znači da na 3,8 stanovnika dođe po jedno vozilo.

vlasotince centar saobracaj 1

Utisak o velikom broju vozila najverovatnije proizilazi iz činjenice da su ulice u Vlasotincu prebukirane vozilima i da, bukvalno, nema mesta za parkiranje na obečelženim parkiralištima u samom centru varoši.

Predsednik opštine Miroslav Ljubenović priznaje da je parking prostor skučen, ali naglašava da velike gužve stvara i magistralnu put Leskovac – Crna Trava, koji prolazi kroz centar varoši.

„Najbolje rešenje bi bila zaobilaznica oko Vlasotinca kako bi se izmestio magistralni saobraćaj, što je u perspektivi moguće“, kaže Ljubenović.

vlasotince centar saobracaj 2

Lokalna samouprava priprema plan za uređenje parkirališta. Ljubenović naglašava da se priprema sistematizacija u JKP Komunlacu, koja omugćava formiranje parking servisa u okviru tog preduzeća.

„Naša obaveza je da parkirališta izmestimo iz samog centra, pa će s leve i desne strane mosta preko  Vlasine na magistralnom putu biti uređen i proširen parking prostor. Usluga parkiranja će se naplaćivati“, ističe Ljubenović.

Inače, na drumovima u Jablaničkom okrugu sa 221.143 stanovnika kreće se 37. 206 registrovanih motornih vozila, odnosno, 5.9 vozila po stanovniku, dok u samom Leskovcu na jedno vozilo dođe po 3,8 stanovnika, isto kao u Vlasotincu.

(Kraj) mil


Podeli: