LESKOVAC – Tokom ove godine u Opštoj bolnici Leskovac evidentirano je desetak slučajeva pojedinačnog i porodičnog trovanja jestivim vrstama pečuruka, koje su pretrpele genetsku modifikaciju zbog klimatskih promena.
“Na takvim pečurkama mogu da se primete gljivične promene ali, ne retko, one su postale dobra staništa za bakterije koje na ljudski rganizam deluju kao otrov nakon konzumiranja pečuraka. Tada se javlja mučnina, drhtavica, povraćanje, dijareja pa potom i dehridatacija organizma koja moze, ukoliko se ne potraži pomoć lekara, da se završi i fatalno”, kaže doktor Urgentnog centra Vladimir Milosavljević.
Ukoliko se neki od simptoma primeti treba uzimati što više tečnosti i obratiti se lekaru.
“Čak i iskusni berači mogu da se nađu u nedoumici kada primete promene na gljivi za koju su sigurni da je jestiva” objašnjava Milosavljević.
Branje jestivih pečuraka je pravo zadovoljstvo za gurmane. U septembru i oktobru one doslovno iskaču iz zemlje. Kiša, rosa i relativno povoljna temperaturu zemljišta blagotvorno djeluju na rast gljiva. Sakupljanje gljiva drugačije se zove mirni ili tihi lov.
Danas je, čini se, uz pojačanu dinamiku života i gradsko okruženje, sve više ljudi spremno da se bavi tim lovom. A kada se tome doda i mogućnost solidne zarade nije čudno što se sve veći broj ljudi odlučuje za berbu gljiva.
Ljudi koji se berbom pečuraka bave godinama kažu da oni koji se ne razumeju u pečurke ne treba da ih beru, bar ne ako pored sebe nemaju dobrog poznavaoca pilika jer je lako napraviti grešku.
“U ovom poslu postoji pravilo da se jednom pogrešnim izborom ubrana pečurka jednom jede. Vrganj ima debelu dršku, a otrovne tanku i glatku površinu kapice. Srndać ima duže stablo i prsten ispod kape. Otrovna nema ovaj prsten”, upućuje dobar poznavalac pečuraka poljoprivrednik Stanko Stanojević.
(Kraj)tam/mil
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!