Još jedna presuda u korist Srbe Ilića

Podeli:

 

NIŠ (izvor DANAS)- Privredni sud u Beogradu odbio zahtev Agencije za privatizaciju da se poništi odluka Međunarodnog arbitražnog suda u Parizu u vezi sa sporom oko niškog preduzeća Srbijaturist.

Ovo je za Danas potvrdio niški advokat Nebojša Stanković, pravni zastupnik američkog preduzeća Uniworld koji je 2003. godine kupio Srbijaturist.

Stanković u izjavi za Danas pojašnjava da sada postoji rok od 8 dana u kome Agencija za privatizaciju može da se žali na ovu presudu.

– Ako to učini o žalbi će odlučivati Apelacioni privredni sud u Beogradu. Time se iscrpljuju redovna pravna sredstva i presuda Apelacionog suda trebalo bi da bude konačni kraj ovog dugogodišnjeg postupka – kaže Stanković.

Agencija za privatizaciju uputila je u junu tužbeni zahtev Privrednom sudu u Beogradu, navodeći pored ostalog da u postupku međunarodne arbitraže „nisu dostavljeni dokazi o postojanju bilo kakve štete“, kao i da su „grubo povređeni“ arbitražni postupak, pozitivni propisi Srbije i javni poredak. Privredni sud je odbacio sve pritužbe Agencije, uz zaključak da je Međunarodni sud postupao „po svim pravilima“međunarodne arbitraže i u skladu sa propisima Srbije, uključujući i Ustav .

Kupoprodajni ugovor za Srbijaturist raskinut je juna 2006. godine uz razloženje da Uniworld, vlasnika Nišlije koji već decenijama živi u Americi Srbe Ilića, nije ispunio preuzete ugovorne obaveze ni posle naknadno ostavljenog roka.


Podeli: